EU-valstart för moderaterna och mp

Det börjar märkas att EU-parlamentsvalet närmar sig. På tisdagen hade moderaterna sin valupptakt och miljöpartiet presenterade sitt valmanifest.

Det är tydligt att miljöpartiets ledning har lyssnat till gräsrötterna och lyft upp frågan om att Sverige ska lämna EU.

Partiets språkrör Maria Wetterstrand, som tidigare ville tona ner utträdeskravet, har fogat sig efter partiets extrakongress för en tid sedan.

– Det är klart att extrakongressen har påverkat att den punkten finns med här tydligt i valmanifestet. Det var ju en tydlig vilja som man uttryckte ifrån våra medlemmar och de ombud som var på kongressen. Man vill att det ska vara en tydlig varudeklaration inför väljarna, för man upplever att den frågan är väldigt viktig bland folk, säger Maria Wetterstrand.

Kongressen gick emot styrelsen
När miljöpartiets styrelse presenterar förslaget till valmanifest står ”Sverige ska ut ur EU” som punkt nummer två.

Partistyrelsen ville från början inte ha med frågan om utträde i den här valrörelsen alls, och valde att tona ned den i partiets valplattform. Men på extrakongressen i februari led partistyrelsen ett svidande nederlag och fick ett tydligt besked från rörelsen: Försök inte sjabbla med utträdeskravet.

Följden blev alltså att de två högst prioriterade frågor som miljöpartiet nu går till val på är en folkomröstning om EU:s nya grundlag och att Sverige ska lämna EU.

Moderat angrepp på socialdemokraterna
Hos moderaterna handlar det om något helt annat än att lämna EU.

Moderaternas valupptakt på Norrmalmstorg i Stockholm signalerar att valrörelsen är i gång och i centrala Stockholm använde tre moderata män mycket av sin talartid till att angripa socialdemokraterna.

– Problemet idag är att vi har precis samma sossar här som vi har där. Det är samma sossar när det gäller skatterna, sa moderata ungdomsförbundets ordförande Christofer Fjellner.

– Vi ser en socialdemokrati som vill återfalla i samma förhållningssätt de hade under så många decennier: Misstänksamhet mot det nya, stänga mot det nya, sa partiets toppnamn på valsedeln, Gunnar Hökmark.

– Desto fler moderater i Europaparlamentet, desto bättre balans mot den makt som socialdemokratin har utövat inom EU-systemet, sa partiledaren Fredrik Reinfeldt.

Grov brottslighet stor fråga
Reinfeldt sa också vad han trodde skulle bli viktigt i valet.

– Låt mig ta två exempel som jag är övertygad om kommer att prägla denna valrörelse. Det första är min myckna kontakt med många småföretagare i Sverige. Det andra svaret gäller den grova brottsligheten, sa han.

Många diskussionsämnen
Den förre partiledaren Carl Bildt som fanns i publiken ville däremot att valrörelsen skulle vara betydligt mer europeisk.

– Debatten handlar om hur vi ska gå vidare med det europeiska samarbetet. Vi har ett stort arbete med ett författningsfördrag, en jättelik fråga hur vi bygger den europeiska demokratin bortom nationsgränserna. Hur vi reformerar stagnerande europeiska ekonomier inklusive den svenska, det är mycket den nationella politiken men har en europeisk dimension, så det saknas inte diskussionsämnen, säger Carl Bildt.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se
Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista