Björnsson ska reda ut Skandiabonusarna

Trycket på den nya Skandiastyrelsen är hårt efter alla skandaler och hårt kritiserade bonusar. Och det står nu klart att det blir vice ordföranden Björn Björnsson som får det tyngsta jobbet nämligen att reda ut miljardbonusar och kraven på skadestånd från livbolaget.

Det blir en duo som kommer att ta befälet i den nya Skandiastyrelsen.

Bernt Magnusson, Skandiastyrelsens nyvalde ordförande och Björn Björnsson vice ordföranden har redan delat upp sina arbetsuppgifter.

Björnsson får det tuffaste uppdraget. Han ska nämligen enligt ett meddelande från Skandia i dag ta hand om skiljeprocesserna mot tidigare chefer och den mellan Skandia och livbolaget. Och i dom står det hundratals miljoner på spel. Han ska dessutom reda ut hur mycket bonus som delats ut till svenska, engelska och amerikanska chefer. På bolagsstämman för tre veckor sedan krävde aktiespararna klarare besked.

Bernt Magnusson som till skillnad från Björn Björnsson vare sig ha jobbat i Skandia eller tidigare suttit i styrelsen ska ta sig an framtidsplanerna.

Men en av de hetaste frågor för nya styrelsen blir om den tänker stämma den gamla styrelsen för vidlyftiga bonusar sen aktieägarna inte gav den godkänt

Brita-Lena Ekström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista