Goda siffror väntas för Finnair

SAS svårigheter står i stark kontrast till läget för finländska Finnair som visserligen presenterar sin första kvartalsrapport för 2004 om en dryg vecka, men redan nu kan visa siffror som pekar på mycket goda resultat.

Passagerarantalet har gått upp med 15 procent under första kvartalet i år för Finnair, enligt det brukliga måttet passagerare per flygkilometer. En god siffra, ”business as usual” för Finnair, även om det ekonomiska utfallet presenteras först nästa vecka.

De nedgångar man hade förra året under sars-epidemin och under Irak-kriget är överståndna, den mycket vinstbringande Asientrafiken rullar för fullt och väntas så göra framöver. Också Finnairs lågprisbolag Nordic Airlink, som just öppnat trafik Stockholm-Umeå, och alltså konkurrerar sedan i höstas med SAS på SAS egen hemmamarknad väntas nå målet en halv miljon passagerare i år. Det garanterar i så fall bättre resultat än de 28 miljoner i förlust före avskrivningar som Nordic Airlinks mostvarighet SAS-ägda Blue1 nu redovisar, Blue1 som alltså delvis tävlar på Finnairs hemmamarknad.

Finnair förblir ett väl trimmat företag i en tid när överkapacitet på både flygplan och personal annars skakar om hela branschen.

Bengt Lindroth, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista