Nazistisk manifestation i Salem.

Nazistisk rörelse har blivit mer aktiv

Den nazistiska vit makt-rörelsen har blivit mer aktiv. Konserterna med vit makt-musik har blivit fler och fler brott med anknytning till nynazister anmäldes förra året, enligt preliminära siffror från säkerhetspolisen Säpo.

Thorbjörn Ekblom, kommissarie vid Säpo, tror att minskad uppmärksamhet i medierna är en orsak till att vit makt-rörelsen visar sig mer nu.

– Man ser inte de här brotten i media på samma sätt som man kunde se i exempelvis slutet på 90-talet. Aktiviteterna kan utföras utan att man blir så hårt ansatt, säger han.

Ökad brottslighet
De exakta sifforna på hur många fler anmälningar som gjordes om brott med koppling till vit makt rörelsen förra året är inte klara än, men sifforna för första halvåret visar på en 25-procentig ökning, till 740 anmälningar jämfört med samma period året före.

På Säpo tror man att brottsligheten har ökat.

För vit makt-rörelsen, med sin våldsamma ideologi som riktas mot invandrare, judar och homosexuella, handlar det bland annat om hets mot folkgrupp på internet, skadegörelse och olaga hot. En mindre del gäller misshandel.

Mer synlig rörelse
I Säpos årsrapport för förra året beskrivs hur vit makt-rörelsen, med bland annat Nationalsocialistisk front, har blivit mer aktiv och synlig med fler inkomstbringande konserter. Det är också fler manifestationer, som den uppmärksammade i Salem utanför Stockholm.

Med detta följer också fler brott, enligt Thorbjörn Ekblom. Bland annat i de sammandrabbningar med antifascister som enligt Säpo har ökat kraftigt.

Oklart om hotet ökat
Säpo beskriver vit makt-rörelsen som en marginell företeelse i samhället. Även om den kan vara ett hot mot grupper som homosexuella invandrare och judar.

Men om den ökade aktiviteten även innebär att hotet mot de grupperna har ökat, är för tidigt att svara på.

– Då får vi titta mer på statistiken, på vilka brottskategorier som har ökat. Sedan får man se djupare in i statistiken på vilka som är målsägande i de här fallen, säger Thorbjörn Ekblom på Säpo.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista