Gudrun Schyman.

Schyman kritisk till manlig efterträdare

Vänsterpartiets förra partiordförande, Gudrun Schyman, kritiserar sitt parti för hur det gick till när en man valdes att efterträda henne. Om det feministiska perspektivet hade funnits hade man valt en kvinnlig ledare, menar Schyman.

– Jag tycker att man skulle ha inriktat sig väldigt mycket på att få en kvinnlig partiledare av det skälet att vi nu ser hur inrikespolitiken under lång tid framöver kommer att domineras av män. Vi har Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund och Göran Persson. Det är väldigt mycket män och nu har vi också Lars Ohly, säger Gudrun Schyman.

Det är sällsynt i det politiska livet att en avgången partiledare har synpunkter på valet av efterträdare.

Gudrun Schyman säger att Lars Ohly är en utmärkt politiker som hon haft ett gott samarbete med men hon beklagar att det parti hon lett under feminismens baner inte kommit längre i sin feministiska maktanalys av politiken.

Besviken på utebliven diskussion
Om partikamraterna tagit till sig mer av feministiskt tänkande hade de kanske inte valt den omåttligt populäre Lars Ohly, får då hade följande logik varit självklar.

– Då har vi inför ett partiledarbyte att ställning till om partiet ska medverka till att svensk inrikespolitik under överskådlig framtid ska domineras av män eller inte. Det är en politisk fråga som man måste ta ställning till, som ett feministiskt parti. Det ställningstagandet borde ju rimligen ha blivit att vi inte skulle medverka till det och därför väljer en kvinna till ny ordförande. Jag tror inte den diskussionen fördes överhuvudtaget.

Blev du besviken?

– Ja, det blev jag.

Stor betydelse
Gudrun Schyman anser att det hade varit av stor betydelse för andra kvinnor om vänsterpartiet letts av en kvinna.

– Jag såg ju vad det betydde när jag tillträdde. Jag var ju ensam under en ganska lång tid i början av mitt parti-ledarskap och då förstod jag att det betydde mycket för andra kvinnor. Inte nödvändigtvis att alla tyckte som jag eller var vänster, men att det fanns en kvinna på den nivån.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".