Ekonom varnar för pyramidspel

Miljonärernas villkor för vanliga människor. Så marknadsförs EXE, en pyramidspelsliknande verksamhet, som säger sig kunna erbjuda ett sparande med mycket god avkastning och möjligheter till en livslång inkomst. Experter varnar för den här sortens verksamhet.

På informationsmöten runt om i landet talar företagets oberoende representanter om hur mycket pengar man kan tjäna. Men experter varnar för den här sortens pyramidspelsliknande verksamhet.

Hur många som gått med i EXE är oklart men enligt organisationens egna uppgifter har tusentals svenskar betalat inträdesavgiften på runt 6 500 kronor och börjat månadsspara och värva nya medlemmar.

Sparande i kapitalförsäkringar
Det är det som är meningen med verksamheten. Man lockar nya medlemmar genom att erbjuda ett sparande i kapital-försäkringar, som ska ge en avkastning på mellan 12 och 16 procent.

Ju fler man värvar, desto mer betalt får man, och den som värvar riktigt duktigt utlovas stora inkomster utan någon arbetsinsats.

Begränsad insyn
Insynen i verksamheten är väldigt begränsad. Den sägs ha svenskt ursprung men bygger på stiftelser och utländska företag.

En som varnar starkt för det som EXE erbjuder är privatekonomen Anders Andersson.

– Upplägget är ett rent pyramidspel. Det bygger på att man ska värva nya medlemmar. För att man värvar nya medlemmar får man betalt, ju fler man värvar desto mer betalt får man och det är det som är tekniken i sådana här pyramidspel, eller kedjebrev som de också kallas, säger han.

Men vad säger du om att man skjuter in sig på finansiella tjänster istället för att sälja in sig på tvättmedel eller plastburkar som man har gjort tidigare?

– Ja, det är ju ett smart trick det där att skjuta in sig just på finansiella tjänster eftersom det idag finns ett visst misstroende mot både fondbolag och banker. Det misstroendet utnyttjar man ju här och låtsas som om man har ett trolleritrick för att ge garanterad avkastning vilket man ju inte har, säger Anders Andersson.

Lotteriinspektionen har fått anmälningar om EXE men har inte hunnit ta ställning till om det är ett pyramidspel i lagens mening och någon ansvarig på företaget har inte gått att nå.

Kennet Öhlund, SR Sjuhärad
kennet.ohlund@sr.se

Lovisa Vasell, P1 Konsument
lovisa.vasell@sr.se

I radioprogrammet P1 Konsument med start på onsdag klockan 10.03 tas frågan upp vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".