Jordanien kräver USA-stöd för palestinier

Turbulensen fortsätter kring president Bushs Mellanösternpolitik. Jordaniens kung Abdullah kräver inför torsdagens möte med Bush i Vita huset att den amerikanske presidenten uttalar ett tydligt stöd för palestiniernas rättigheter.

Kung Abdullah vill att president Bush bland annat ska göra klart att de palestinier som förlorar land eller hus i en slutlig fredsöverenskommelse med Israel ska kompenseras.

Kritiken har varit hård i arabvärlden mot presidentens uttalade stöd till den israeliske premiärministern Sharons plan, som bland annat innebar att Israel bara delvis ska lämna den ockuperade Västbanken.

Bush sa då också att palestinska flyktingar inte kan räkna med att få återvända till sina gamla hemtrakter i det som idag är Israel.

Direkta förhandlingar
Det här är två kontroversiella frågor som palestinierna anser ska avgöras i direkta förhandlingar mellan dem och israelerna, något som också den så kallade ”kvartetten”, det vill säga USA, EU, FN och Ryssland, vid ett toppmöte om situationen i Mellanöstern på tisdagen ställde sig bakom.

USA:s utrikesminister Colin Powell ansåg att det borde lugna de oroliga i arabvärlden och på andra håll.

Vill inte backa
Jordaniens kung Abdullah sägs vilja ha ett klart besked från Bush på torsdag om att han anser att de känsliga frågorna ska lösas i direkta förhandlingar mellan israeler och palestinier.

Det är något som Vita huset är tveksamt till att göra, eftersom det skulle vara att backa från de löften som redan givits till Sharon.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se