Ahmadinejads anhängare viftade med flaggor. Foto: Hassan Ammar/Scanpix.

Irans president hyllad vid besök i södra Libanon

Irans president Ahmadinejad avslutar i dag sitt kontroversiella besök i Libanon. Enligt USA och Israel hotar besöket stabiliteten i området. I går åkte han till södra Libanon, där han togs emot som en hjälte, bara några kilometer från Libanons gräns mot Israel.

Ahmadinejad ärades i går med en hedersdoktorstitel i statsvetenskap vid Lebanese University. Efter en lunch med Libanons premiärminister Saad Hariri åkte han till Hizbollah-land i södra Libanon.

Det mest högljudda jublet från Bint Jbail hördes enligt uppgift ända in i norra Israel. En majoritet av Israels folk har under flera år klassat Iran som det största hotet mot den judiska staten.

Nu stod Ahmadinejad fyra kilometer från gränsen och talade om Israels undergång och om att sionisterna måste återvända till sina ursprungsländer.

I Israel jämfördes Ahmadinejad med Hitler och med en romersk kejsare som inspekterar sina provinser, i Ahmadinejads fall en av Irans största ekonomiska investeringar i södra Libanon.

Det nya iranska imperiet har nu formellt erövrat Libanon, skrev en kommentator.

Medan Israels regering endast kortfattat fördömde besöket, sa en knessetledamot att Israels armé borde skjuta Ahmadinejad.

Historien hade blivit så annorlunda om en judisk soldat hade kunnat döda Hitler år 1939, sa knessetledamoten.

Men de flesta av de tiotusentals shiamuslimer från södra Libanon som hade samlats för att hylla den iranske presidenten talade istället om Ahmadinejads godhet, om hur mycket pengar Iran skänkt till återuppbyggnaden av Bint Jbail, som jämnades med marken av Israel i kriget för fyra år sedan.

Om de ökade spänningarna säger både Mohamed och Nadia att det inte är vi på den här sidan gränsen som ökar några spänningar. Det är Israel som hotar våra liv, men det är bra att de nu är rädda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".