Vinst för Sony Ericsson i tredje kvartalet

Mobiltillverkaren Sony Ericsson gjorde en vinst på ungefär 570 miljoner kronor under perioden juli till och med september i år. Det var sämre än vad många analytiker som följer företaget hoppats på, men företagets vd Bert Nordberg ser det ändå som ett starkt resultat.

– När det gäller vinsten måste man ändå vara nöjd, den är fyra gånger så hög som förra kvartalet. Och den är över två miljarder högre än året innan. Så man kan väl tycka att marknaden har höga förväntningar, men man måste titta på var vi kommer ifrån. Och i det perspektivet tycker vi det är bra, säger Bert Nordberg.

Ja, tittar man tillbaka ett år i tiden så handlade det då mest om förluster för Sony Ericsson som ägs gemensamt av telekomföretaget Ericsson och Sony.

Den trenden ser ut att vara bruten. Sony Ericsson har satsat hårt på så kallade smart phones, lite dyrare, mer datorliknande mobiler som man också kan ta en hel del bättre betalt för. Och det är den satsningen som nu avspeglas i vinstsiffrorna, enligt ledningen.

Ericssons senaste smarta mobiler har byggt på Googles operativsystem Android, ett operativsystem som vuxit kraftigt i popularitet det senaste året, vid sidan av främst Apples Iphone.

Under det tredje kvartalet sålde Sony Ericsson lite drygt 10 miljoner lurar, ner från 14 miljoner stycken motsvarande period i fjol, men företaget lyckades samtidigt ta ut mer betalt per telefon vilket gjorde att försäljningen i kronor räknat inte sjönk lika mycket.

Totalt landade Sony Ericssons försäljning på strax under 15 miljarder kronor.

Och vd Bert Nordberg, han testar just nu själv två av företagets senaste lanserade telefonmodeller. Kvalitetsproblem som Sony Ericsson tidvis dragits med tidigare har försvunnit, enligt honom.

– Jag orkar inte med det kvalitetsproblem vi genomled förra året, så jag vill gärna prova de nya telefonerna, säger Bert Nordberg.

Hur många buggar har du hittat i de här två telefonerna?

– Ja, betydligt färre än tidigare. Men jag har hittat några stycken, som jag kommenterat, som man kan rätta till i mjukvaran.

Fråga

Sony Ericssons delår

  Kv 3, 2010 Kv 3, 2009
Omsättning 1 603 1 619
Rörelseresultat 63 -193
Resultat efter finansnetto 62 -199
Resultat efter skatt 49 -164
Antal levererade enheter 10,4 14,1
Snittpris per telefon 154 euro 114 euro

Siffror i miljoner euro om ej annat anges.
(TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".