Striden om skogen går vidare

En hård debatt har uppstått mellan skogsbruket och miljörörelsen efter Naturvårdsverkets inventering av skyddsvärda skogar på statens mark. Striden gäller vilka avvägningar som ska göras mellan produktion och naturvård.

Lokala konflikter om avverkningar ägde rum i vintras och de statliga skogsbolagen ska bli bättre på att lyssna på lokalbefolkningen i fortsättningen.

– Vi kommer att jobba som vi gör men kanske ännu mer gentemot lokala sammanslutningar och föreningar för att ta in deras synpunkter. Sedan är det självklart att vår uppgift är att sköta våra skogar på ett rationellt och effektivt sätt och det innebär att skogar kommer att avverkas även framöver, säger Bo Dockered, ordförande i Sveaskog.

Det har nu inletts ett samråd i Norrbotten mellan Naturvårdsverket, Sveaskog och länsstyrelsen om vilka av de inventerade skogsområdena, som är i störst behov av skydd.

– Jag hoppas att det här samrådsarbetet går snabbt och att vi då ska komma fram till en samsyn så att vi slipper sådana konflikter, säger Bo Dockered.

Staten på flera stolar
För tio år sedan trädde den nya skogsvårdslagen i kraft. För första gången jämställdes då miljömålet med produktionsmålet.

Staten sitter dock på många stolar samtidigt. Staten är skogsägare, naturvårdare och kontrollmyndighet på samma gång och synen på skogspolitiken spretar på ett olyckligt sätt, anser Skogsstyrelsens generaldirektör, Göran Enander.

– Vi har ju fem statliga intressenter som är berörda. Det är ju dels Fastighetsverket och Sveaskog och sedan är det länsstyrelsen och Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. Det är ju viktigt att åtminstone vi inom staten har en samlad syn och bedömning av det här.

Man ser ju nu att det börjar gnissla i de här jämställda målen, miljömålet och produktionsmålet. Tror du att det går att lösa den konflikten?

– Staten kunna hantera detta. Jag tror alltid att det kommer att vara en konflikt mellan ett miljömål och ett produktionsmål som kommer att variera över tiden. För det beror på kunskap, politiskt intresse och konjunktur och liknande.

– Jag tror att vi har den balans mellan produktion och miljö som vi för dagen vill ha. Sedan måste det politiska systemet göra nya bedömningar och det tror jag är nödvändigt, säger Göran Enander.

Miljörörelsen missnöjd
Sveaskog har ett mycket ambitiöst mål för naturvården, men de tre stora miljöorganisationerna anser inte att Sveaskog och de övriga statliga skogsägarna lever upp till ambitionerna.

Mikael Karlsson, ordförande i Svenska naturskyddsföreningen anser att riksdagen ska avgöra saken.

– Jag tycker att avvägningen mellan produktion och miljö bör göras av Sveriges riksdag som har satt upp de delmål som finns idag för miljöpolitiken. Om Sveaskog gör fler avverkningar i de skyddsvärda områdena så kortsluter man Sveriges riksdag och dess möjligheter att ändra miljömålen, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista