Ny lag ska döma sexualbrott hårdare

Högsta domstolen friade på tisdagen tre män som anklagats för grovt sexuellt utnyttjande av en berusad kvinna i ett mycket uppmärksammat mål. Nu ska sexualbrottslagen skärpas och det kommer att få stor betydelse i mål av den här typen, säger justitieminister Thomas Bodström.

Högsta domstolen friande de tre männen i det så kallade Tumbamålet på tisdagen. HD skriver i domen att kvinnan inte kan anses har befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd.

Just nu pågår arbetet med en ny strängare sexualbrottslag och den får stor betydelse i mål av den här typen säger justitieminister Thomas Bodström.

– Det är ju så här att i sådana här situationer är rubriceringen idag grovt sexuellt utnyttjande eller sexuellt utnyttjande. I framtiden kommer sådana här situationer om personer blir fällda att bli dömda för våldtäkt. Är det flera personer för grov våldtäkt, säger han.

– Det här tror jag kommer ha stor betydelse för sådana här unga killar, för att i den värld som de lever är det väldigt många gånger okej att kanske utnyttja tjejer, behandla tjejer illa, det hör man på språkbruk och annat. Men det är inte accetabelt att vara våldtäktsman, säger Thomas Bodström.

Men tror du på allvar att en skillnad i språkbruk skulle avhålla någon från att göra det ena eller andra?

– Det jag nämner nu är en av 75 olika förändringar som kommer. Det är mycket mer än så här, men det har faktiskt en större betydelse än vad många tror om man lyssnar på de här killarnas språkbruk och synen på tjejer som många gånger börjar i skolan.

– Ytterst handlar ju de här situationerna om attityder mot kvinnor mot tjejer, vad man får göra, hur långt man får gå och ytterst handlar det alltså om jämställdhet, säger Thomas Bodström.

Vad är skillnaden - du säger att det som idag rubriceras som grovt sexuellt utnyttjande kommer i framtiden att kallas för grov våldtäkt - vad är skillnaden i den nya lagstiftningen?

– Till att börja med så blir det ju betydligt kraftigare straff för de sakerna, men framför allt så är den nya lagen byggd på kvinnans sexuella integritet och det är det man utgår ifrån.

– Jag tycker att det är viktigt att vi har en lagstiftning som stämmer överens med det sätt som jag tror att många upplever en situation om man har blivit så kraftigt utnyttjad när man till exempel har varit för berusad, sovande eller annat. Då måste vi kalla det vid dess rätta namn, nämligen våldtäkt, säger Thomas Bodström.

Anders Holmberg, P1-morgon
anders.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista