Oförändrad USA-ränta

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, beslutade i tisdagskväll att lämna sin viktigaste styrränta oförändrad på rekordlåga en procent. Men eftersom flera rapporter den senaste tiden visar att ekonomin tagit fart förbereds nu för räntehöjningar.

Centralbanken tappar tålamodet löd rubriken på en ekonomisida här i USA efter gårdagskvällens besked.

Det var ett försök till ordlek kring det faktum att banken vid sitt möte strök formuleringen om att den har tålamod när det gäller räntehöjningar.  Det innebär att Alan Greenspan och hans kolleger nu förbereder USA och omvärlden på en höjd räntenivå något som i slutänden mer eller mindre påverkar ränteläget i hela ekonomin, inklusive den svenska.

Bakgrunden till förändingen är att rapport efter rapport visar på en allt bättre fart i den amerikanska ekonomin. Det finns en oro för alltför kraftigt stigande priser även om centralbanken i sitt uttalande i tisdagskväll förklarade att inflationen än så länge är hanterbar och inte utgör något hot mot den ekonomiska utvecklingen.

Spekulationerna är nu igång om när räntehöjningen kommer. Flertalet bedömare här i USA tycks tro på en höjning i små steg med start i juni eller i augusti.

Höstens presidentval spelar också in och det kommer troligen att begränsa bankens frihet något.  Eftersom banken inte vill ses som att den med något beslut gynnar den ena kandidaten framför den andra.

Här riktas nu allt fokus mot fredag för då kommer ny arbetsmarknadssstatistik och  om sysselsättningen, precis som förra månaden, ökar kraftigt  lär det skynda på en amerikansk räntehöjning.

Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista