Rekordhögt råoljepris

Världsmarknadspriset på råolja fortsatte att klättra upp till nya rekordhöjder under tisdagens handel. Samtidigt varnar analytiker för omfattande problem för den globala tillväxten om priserna ökar för mycket.

Brents råoljetermin för junileverans hade vid stängningen av IPE-börsen i London i tisdags slagit i taket med ett lyft på 1,52 dollar till 36 dollar per fat, för att stänga på 35,93 dollar per fat. Det är det högsta priset sedan kriget vid Persiska viken för 13 år sedan.

Samtidigt fortsatte priset för råoljeterminen för junileverans på Nymex-börsen i New York uppåt med 77 cent till 38,98 dollar per fat. Noteringen i New York var den högsta sedan oktober 1990, efter Iraks invasion av Kuwait.

Den ökade spänningen i Mellanöstern och då i synnerhet helgens attack mot en kemianläggning i Saudiarabien, då fem personer av västligt ursprung dödades, låg bakom prisrallyt. Nymex-oljans pris steg även kraftigt i måndags.

Andra underliggande faktorer bakom prisökningarna är ökad efterfrågan på oljeprodukter i Kina, där ekonomin går på högvarv med en tillväxt runt tioprocent-strecket, samt låga bränslelager i USA.

Sedan början av maj i fjol har världsmarknadspriset på råolja ökat med tolv dollar eller mer än 50 procent.

Enligt analytiker på International Energy Agency, rådgivande energiorgan till 26 industriländer, finns ännu inga tecken på att priserna ska sjunka tillbaka igen. Och analytikerna varnar nu för följderna.

”Prisökningarna under de senaste månaderna antyder att de nuvarande prisnivåerna kommer att hålla i sig. Om detta blir fallet kan de nationalekonomiska konsekvenserna för oljeimporterande länder bli smärtsamma”, skrev IEA i en analys av läget på tisdagen.

Oljekartellen Opec, vars medlemmar står för omkring 40 procent av oljeexporten i världen, har under våren gjort klart att prisökningarna beror på faktorer bortom deras kontroll.

Kartellen sänkte produktionskvoterna med fyra procent till 23,5 miljoner fat per dag från och med den 1 april i år, men Kuwaits oljeminister och andra har sedan dess uppgett att man kommer att fortsätta producera mer än vad kvoterna tillåter så länge priserna är på de nuvarande nivåerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista