Sven-Erik Österberg. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Österberg: Frågan kunde skötts smidigare

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg, beklagar att frågan kring inte gick att lösa. Och han tycker att Bodström kunde ha skött frågan smidigare.

Samtidigt säger han att han har full respekt för Bodströms beslut.

– Det är ju en förlust naturligtvis att vi inte har kvar Thomas Bodström  i riksdagen. För en Thomas Bodström på plats i full aktion i politiken är naturligtvis något som har varit en stor tillgång för vårt parti, säger han.

I onsdags beslutade riksdagens gruppledare att Thomas Bodström inte skulle få tjänstledigt från riksdagen för att vara föräldraledig på deltid.

Han blev därmed tvungen att bestämma sig för att antingen åka tillbaka till Sverige eller vara kvar med sin familj på den planerade vistelsen i USA.

Nu har alltså Bodström bestämt sig stanna kvar i USA och lämna sin riksdagsplats helt och hållet.

Ekot har ännu inte nått Bodström, men från USA skriver han på sin blogg att han pratat igenom situationen med Mona Sahlin och att det skulle få stora konsekvenser för hans barn som nu kommit in i livet i USA om de rycktes upp därifrån, och att han tänker fortsätta med politiken.

Sven-Erik Österberg gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen tror inte att USA-resan i så fall ska ligga Thomas Bodström till last.

– Om det är så att han vill komma tillbaka till politiken då tycker att jag att man ska ha en väldigt positiv hållning till det och det tror jag att Thomas Bodström har en stor möjlighet om han skulle ta det beslutet senare.

Hur tycker du att Thomas Bodström har skött den här affären?

– Jag tycker nog att det hade kunnat skötts smidigare, naturligtvis, det måste jag säga, men å andra sidan kan jag inte alla skäl till alla beslut han har tagit så därför har jag också stor respekt till hur han har skött frågan.

På vilket tycker du att det hade kunnat skötts smidigare?

– Med facit i hand så skulle man tydligare tagit reda på vilka förutsättningar det har funnits att få ledigt, så hade det inte behövt bli så dramatiskt i slutändan.

Över 16 000 personer personkryssade Thomas Bodström i valet, tycker du att han sviker dem nu?

– Nej, jag tycker kanske inte det för han flaggade redan i våras att han hade plan på att han skulle vistas i USA en tid tillsammans med sin familj, men de skäl han hade tillsammans med för att göra det. På den punkten har det inte varit ett svek att han nu finns i USA.

När Thomas Boström nu lämnar sin riksdagsplats har han rätt till 44 000 kronor i månaden i inkomstgaranti från riksdagen under minst ett år framöver, men det förutsätter att han inte har andra inkomster, till exempel från sitt advokatjobb eller inkomster från sin bokförsäljning.

Som före detta minister har Bodström också rätt till statsrådspension. Men statsrådspensionen räknas av mot riksdagens inkomstgaranti och är också beroende av vilka övriga inkomster han har.

2008 tjänade Thomas Bodström 1,3 miljoner kronor på sin verksamhet utanför riksdagen, och fortsätter han tjäna lika mycket kommer han inte att få ut något alls från riksdagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".