Finsk diesel fyller tullens lager

Den billiga finska dieseln kostar ungefär hälften av vad den svenska kostar och smugglingen från Finland är stor. Hos tullen i Norrbotten finns det nu inte plats för fler stora beslag av diesel. (SR Norrbotten)

Jan Erik Kerttu är avgående chef för kontrollverksamheten övre Norrland.

– Det har varit fullt och nu håller det väl på att lätta på trycket genom avkunnade förverkningsdomar och avyttringar.

Är det någon som får tillbaka diesel?

– Nej, än så länge har jag inte sett någon som löst ut sin diesel utan den har gått till statens ägo.

Numera är det närmare 150 000 liter beslagtagen finsk diesel som alltså finns i Tullens egna lager. Ett större beslag till och tullen kommer att bli tvungna att hyra in sig i oljehamnarna i Luleå eller Piteå.

Reglerna för förvaring är såna att dieseln inte kan förvaras varsomhelst. Tullen hade planer på nya egna lokaler för att lagra dieseln men så blir det inte enligt Jan Erik Kerttu.

– Det skrinlades på grund av att det inte var lämpligt för det ändamålet rakt igenom. Man måste även ha miljöhänsyn till omgivande byggnader och boenden.

Vad händer annars med den diesel ni har i era lager? Vart tar den vägen?

– Den går till värmeverket och andra storkonsumenter som eldar upp den. Inte privatpersoner alltså. Det måste ske under betryggande omständigheter, där vi kan garantera att den inte kommer till felaktig användning, säger Jan Erik Kerttu, avgående chef för kontrollverksamheten övre Norrland inom tullen.

Staffan Andersson, SR Norrbotten
staffan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista