SJ stoppar flera tåg

SJ tar 20 tåg ur trafik efter att det hittats fel på hjul på tågtypen. Det handlar om samma typ av tåg som spårade ur i Norge för två veckor sedan. Beslutet kommer att innebära stora förseningar och inställda tåg.

– Vid en säkerhetskontroll hittade vi sprickor på två av sammanlagt 3 000 hjul. Vi jobbar alltid med säkerheten först och därför har vi i dag valt att ställa in 20 tåg för genomgång så att det inte finns några fler sprickor på hjulen, säger Dag Rosander, presschef på SJ.

Vilka konsekvenser skulle det kunna få om de här tågen är i trafik?

– Det vill jag inte spekulera i, men det viktiga är att man upptäcker felen tidigt och gör något åt dem. Det tycker jag att vi gjort den här gången.

– Människor har fått utstå ett visst obehag i dag efter detta, men vi måste ha säkerheten först så att alla känner att det känns tryggt att åka tåg.

Det är alltså efter fördjupade kontroller som SJ hittat sprickor i hjul på tåg utav samma typ som spårade ur i Norge för två veckor sedan och där flera personer skadades.

Kommer det att bli kaos i tågtrafiken nu?

– Dagens inställda tåg har berört 4 000 människor som vi har försökt hjälpa med ersättningsbussar och bokningar till andra tåg.

– Vi hoppas att trafiken kommer att flyta som vanligt i morgon. Lördag är den dag som det reser minst folk.

Lotta Myhrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista