EU-ministrar överens om miljöavgifter för lastbilar

EU:s transportministrar är nu överens om ett nytt system för att ta ut miljöavgifter av lastbilar. Men enligt Sveriges nya infrastrukturminister, Catharina Elmsäter-Svärd, tänker Sverige ändå inte införa den nya avgiften.

– Som det ser ut just nu är det inte aktuellt. Vad som är viktigt i det här förslaget är att skapa möjligheter för de medlemsstater som så önskar att göra förändringar.

Över 17 miljarder ton gods på lastbil på EU:s vägar under 2007.

Lastbilar bullrar och släpper ut farliga ämnen i luften, och för att kompensera för det har transportministrarna i dag kommit överens om ett nytt system för miljöavgifter.

Avgiften kan landa på runt 16 kronor per mil för de äldsta, smutsigaste lastbilarna, men enligt dagens kompromiss i ministerrådet så kommer de allra renaste lastbilarna att slippa avgifter fram till och med 2017.

Sveriges nya infrastrukturminister säger alltså tills vidare nej till den här typen av avgifter just i Sverige, men en rad EU-länder vill införa avgiften - så ministern tror att dagens beslut kan leda till att vissa transporter förs över från lastbil till renare transportslag.

– Det ska finnas ett ekonomiskt styrmedel att om möjligt kunna välja andra transportmedel, till exempel järnväg istället för väg.

Dagens beslut om miljöavgifter måste godkännas av EU-parlamentet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".