Mordåtalad minister spårlöst borta

Makedoniens förre inrikesminister, Ljube Boskovski, är fortfarande försvunnen. Boskovski står åtalad för mord på sju oskyldiga flyktingar som pekades ut som terrorister.

Makedoniens politiska etablissemang skakas den här gången inte av korruptionsskandaler eller svågerpolitik utan av mord. En av de huvudåtalade är förre inrikesministern Ljube Boskovski, som är spårlöst försvunnen sedan i tisdags, då han meddelades åtalet.

Den extreme nationalisten Boskovski, numera oppositionspolitiker, har fråntagits sin immunitet som parlamentariker.

Visade stolt upp kropparna
I mars för två år sedan, strax efter de sammandrabbningar som kunde ha utvecklats till ett inbördeskrig, visade myndig-heterna stolt upp de sju döda kropparna av de förmodade islamistiska terroristerna

Nu har det framkommit att kropparna tillhörde sex pakistanier och en indier som passerade Makedonien för att söka jobb i Europa. Flyktingarna hade illegalt tagit sig över gränsen från Bulgarien. Vapnen vid de sju liken var ditlagda.

Boskovski drev på
Den förre inrikesministern Boskovski utpekas i polis-utredningen som den drivande kraften bakom morden. Fyra polisofficerare och en affärsman är också åtalade.

Morden på de sju oskyldiga flyktingarna är den värsta politikerskandalen som drabbat den unga republiken Makedonien, men är också en varning till alla länder som överallt ser islamistiska terrorister.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista