Lyckat friårsförsök i Västerås

På kort sikt har friåret inte lyckats minska antalet långtidsarbetslösa, visar en rapport som presenterades i tisdags. Men en av de tolv orter där friåret testas går mot strömmen. I Västerås har man satsat hårt på att sysselsätta långtidsarbetslösa. (SR Västmanland)

Chefen på arbetsförmedlingen Bengt Wallén berättar att det handlar om ett vägval i Västerås.

– Vi har varit måna om att de långtidsarbetslösa skulle komma ifråga för de här vikariaten. Vi har plockat fram personer på förmedlingen som tillhör gruppen långtidsarbetslösa och så har arbetsgivaren fått träffa de här personerna och välja ut den som passar bäst för det här specifika jobbet, säger han.

Vad tycker de om att de inte får välja hur de vill längre?

– Jag tycker att arbetsgivarna har förstått att det är bra att de långtidsarbetslösa har en chans att få ett vikariat som också i förlängningen kan leda till ett fast jobb, säger han.

Friårsförsöket utvärderas av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i Uppsala.

Kvinnor från offentliga sektorn
Försöket pågår från februari 2002 till och med 2004 i Gällivare, Piteå, Strömsund, Botkyrka, Katrineholm, Hällefors, Åmål, Göteborg, Hultsfred, Landskrona, Lund och Västerås.

I Västerås har omkring 200 personer beviljats friår i år. Sju av tio som beviljats friår är kvinnor och sju av tio arbetar inom den offentliga sektorn.

Personer med arbete gynnas
I försöket med friår kan fast anställda söka ledigt i upp till ett år och under tiden ersättas av en inskriven vid arbetsförmedlingen.

Syftet är att ge arbetslösa ett fäste på arbetsmarknaden, men nu visar det sig att friårsvikarierna redan före vikariatet har en relativt stark ställning på arbetsmarknaden och att arbetsgivaren ofta väljer ut dem bland personer som redan arbetar.

Långtidsarbetslösa, invandrade och unga kommer bara sällan ifråga, utom i Lund och Västerås.

Chans för långtidsarbetslösa
Västerås bestämde sig i höstas för att de som har svårast att komma ut till jobb skulle prioriteras och det har gett resultat.

Fler än 80 procent av alla friårsvikarier i år är långtidsarbetslösa, invandrade eller unga.

Tidigare var de färre än tio procent, berättar Bengt Wallén.

– Väldigt många långtidsarbetslösa har fått en chans att komma in på olika arbetsplatser som de kanske inte skulle ha fått utan det här friårsförsöket, säger han.

Berit Nygren, SR Västmanland
berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".