Vice riksbankschefen varnar för bostadsbubbla

Nu varnar vice riksbankschef Lars Nyberg för en bostadsbubbla. Han är oroad över hur svenska hushåll lånar mer och mer pengar.

– Det kan inte fortgå hur länge som helst, men det kan fortsätta ett antal år till. Jag tror inte vi har någon bubbla nu, men jag tror att vi håller på att bygga upp en, säger Lars Nyberg.

När vet vi att vi har bubblan?

– När den har spruckit brukar det visa sig.

De svenska hushållen fortsätter att låna allt mer pengar. Stigande bostadspriser driver på utvecklingen, men också att många väljer att låna för att renovera sitt hus eller sin lägenhet. Och Riksbankens egen statistik visar att utlåningen till svenska hushåll ökade med nästan 9 procent i augusti, jämfört med augusti i fjol.

Och Lars Nyberg drar en parallell till 90-talet.

– Skuldsättningen under 90-talskrisen låg runt 120 procent av disponibel inkomst. Då var vi ganska oroliga. Nu ligger den uppåt 170-180 procent, säger han.

Och Lars Nyberg är inte ensam om att vara oroad över hushållens ökade skuldsättning, det är också riksbankschefen Stefan Ingves.

Men deras kollega i direktionen, Lars E.O. Svensson, är av en annan åsikt. Han anser att Riksbanken bara ska fokusera på inflationen, och han har också varit emot de senaste räntehöjningarna.

Fast Lars Nyberg har röstat för räntehöjningarna och han tycker att åtgärder för att dämpa utlåningen, som till exempel Finansinspektionens bolånetak, är bra. För att bara höja eller sänka räntan räcker inte om man vill motverka att bubblor blåses upp.

– Det är inte så lätt att hantera det med räntan, man kanske behöver andra instrument för att göra det. Men man kan inte negligera det. För får man en bubbla som brister, då kommer i alla fall Centralbanken att lastas för det, säger Lars Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".