Våg av kvinnomord i Guatemala

I Guatemala mördas en kvinna per dag. Ingen kan förklara den plötsliga mordvågen som började för fyra år sedan och nådde en kulmen förra året då 383 kvinnor mördades. Hittills i år rör det sig om nästan 100 kvinnliga mordoffer.

De flesta av mordoffren kommer från de sämst ställda grupperna i samhället och de flesta är unga, mellan 13 och 30 år. Nästan alla har utsatts för sexuella övergrepp och deras död har varit våldsam. Många har slagits, skurits eller styckats innan de fått en kula i bakhuvudet. Många har haft händer och fötter bundna när de hittats.

Huvudstaden värst drabbad
De flesta morden, över 40 procent, har skett i huvudstaden Guatemala City men våldsvågen täcker hela landet.

Hittills har myndigheterna inte ägnat kvinnomorden någon särskild uppmärksamhet. Man har antytt att offren varit prostituerade eller att det rört sig om uppgörelser mellan gängmedlemmar, så kallade ”maras”, eller att antalet kvinnooffer i alla fall bara är en bråkdel av alla manliga mordoffer som också ökat dramatiskt.

Nu har den guatemalanske ombudsmannen för mänskliga rättigheter slagit larm. Han har kopplat samman mordvågen med det ökade familjevåldet.

Anmälningarna ökar
Förra året fick han ta emot över 25 000 anmälningar från kvinnor som misshandlats av sina män. Det är skrämmande siffror som beskriver ett samhälle i kris. Delvis beror det också på en positiv utveckling: brott som ingen brytt sig om tidigare accepteras inte längre.

Numera räknas även fattiga kvinnors liv om än först när de misshandlats och mördats. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista