Hjärtoperation på Östra sjukhuset i Göteborg.

Modern hjärtvård räddar liv

Uppdaterad 12:41
Var tredje hjärtinfarkt, som för bara några år sedan kunde leda till att patienten avled, kan numera behandlas. Det visar en ny studie av 72 000 patienter i Sverige.

Detta beror på att den svenska vården av hjärtinfarktspatienter förändrades under 90-talet till att bli en kombination av flera behandlingar.

– Det är en enorm tillfredsställelse att se att de åtgärder vi vidtar i form av mediciner, ballongvidgningar och kranskärlsoperationer faktiskt förbättrar överlevnaden för infarktpatienterna, säger Ulf Stenestrand, överläkare vid universitetssjukhuset i Linköping.

Studien baseras på 72 000 patienter med hjärtinfarkt som har vårdats på någon av landets intensivvårdsavdelningar för hjärtpatienter mellan år 1995 och 2002.

Färre drabbas igen
Läkarna kan genom studien kan slå fast att svensk vård av hjärtinfarktpatienter ger resultat, inte bara för att antalet patienter med hjärtinfarkter faktiskt har minskat sedan början av 90-talet då 25 000 svenskar om året fick hjärtinfarkt.

Idag handlar det om 20 000 drabbade varje år. Främsta anledningen är att patienter som en gång drabbats av hjärtinfarkt inte gör det igen.

Kombinationsbehandling lyckad
Vården av hjärtinfarktspatienterna är alltså en kombination av flera olika behandlingar, från blodtryckssänkande och blodförtunnande mediciner till ballongvidgningar av kranskärl och rena kranskärlsoperationer.

Svensk härtvård har alltså utvecklats och det bekräftas av den här studien säger Ulf Stenestrand.

– I tidigare studier har man valt ut de patienter som är lite friskare än vad genomsnittspatienten är, den här gången tittar vi på alla patienter utan något urval. Det vi nu ser är att vi fått en minskad dödlighet, säger Ulf Stenestrand.

Dyr vård lönar sig
Hjärtvården kostar landstingen mycket pengar. Prislappen på en ballongvidgning är mellan 40 000 och 100 000 kronor. En kranskärlsoperation kostar mellan 100 000 och 120 000 kronor.

Studien kan nu användas av till exempel läkare som ett vapen i kampen för att få tillräckligt med pengar av sjukvårdspolitikerna eftersom dödligheten, enligt undersökningen, minskar med hjälp av kombinationsbehandlingarna eller ingreppen.

– Tittar man på att vart tredje dödsfall året efter en hjärtinfarkt förhindras så skulle jag vilja säga att det här är väldigt bra siffror. Studien stödjer att vi använder oss av en del dyra ingrepp.

– Det kostar visserligen mycket pengar för sjukvården men vi ser ju nu att patienterna faktiskt överlever i mycket större utsträckning, säger Ulf Stenestrand, överläkare vid universitetssjukhuset i Linköping.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista