ICA kan bli mer svenskt

Sveriges största livsmedelskedja ICA, är kanske på väg att bli mer svensk. Den norske storägaren Stein Erik Hagen vill sälja sin andel till den svenska ägaren ICA Förbundet.

Den stenrike norrmannen Stein Erik Hagen har meddelat att han vill sälja sin andel i ICA AB till den svenske storägaren Ica Förbundet.

Hagens bolag Canica äger 20 procent av ICA AB, de svenska ICA-handlarna äger via ICA Förbundet 30 procent, medan 50 procent ägs av holländska Royal Ahold, som har svensk VD. 

Denna lätt komplicerade ägarstruktur kan bli något enklare om normannen säljer sin andel i det svenska till svenskarna som då blir lika stora i det svenska som holländarna. 

ICA skulle alltså få två lika stora ägare. Royal Ahold som är världens tredje största dagligvarukedja, och ICA Förbundet som kontrolleras av 3000 svenska ICA-handlare.

Nuvarande ägarstruktur har gällt enligt ett avtal sedan år 2000. Enligt det avtalet har ingen av de tre kunnat ändra ägandet fram till i april 2004. Nu har bäst-före-datumet på avtalet passerats, och eftersom nuvarande ägare har förköpsrätt erbjuds den norska ägarandelen till svenskarna.

De tre ägarna har inte varit överens om hur den norska andelen ska värderas, och därför började i höstas ett  skiljedomsförfarande. i Stockholm. En skiljedom väntas inte före augusti i år.

Alla tre ägarna i ICA har tidigare sagt sig vilja öka sin ägarandel. Men i och med dagens besked tycks det som sett ut som en maktkamp vara avslutad.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".