SD och de rödgröna stoppade tillsammans ett förslag i EU-nämnden. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Sverigedemokraterna stoppade regeringsbeslut

I dag har regeringen i den nyvalda riksdagen för första gången inte fått igenom ett beslut på grund av att de rödgröna och Sverigedemokraterna gick samman.

Det hände i riksdagens EU-nämnd i dag där regeringen måste söka stöd för vilken svensk linje som ska gälla på ministerrådsmötena i Bryssel. Sådant skapar problem, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

– Man kan inte åka till ministerrådsmöten utan att ha ett mandat att veta vad det är oppositionspartierna vill, och det förklarade de inte i dag, säger Hillevi Engström.

Det var inget svidande nederlag regeringen åkte på i dag. Frågan om vad Sverige tycker om EU:s sysselsättningsstrategi måste behandlas i riksdagens utskott innan EU-nämnden åter tar upp frågan.

Dagens händelser visar ändå att det som hände i dag kan inträffa även i viktiga frågor där regeringen med kort varsel måste bestämma hur den ska göra.

EU-nämndens folkpartistiske ordförande Carl B Hamilton förklarar dilemmat.

– Vad händer om det är så att oppositionen skulle fortsätta sin destruktiva linje och sedan bara säga nej och inte ha något positivt förslag på vad regeringen i stället ska göra. Då skulle regeringen tvingas resa ner till Bryssel och på egen hand fatta beslut.

Regeringen kan väl inte åka ner och säga något annat än det som man har stöd för i riksdagen?

– Jo man kan ju göra det men då riskerar man att få en riksdagsmajoritet emot sig när man kommer hem. I sista hand får regeringen ställa frågan på sin spets, säger Carl B Hamilton.

Stöd eller ej avgörs i EU-nämnden av en enda röst. I dag hade regeringen fått nej på en annan arbetsmarknadsfråga fråga om det inte hade varit för den mänskliga faktorn.

EU-nämndens socialdemokratiska vice ordförande Marie Granlund berättar varför regeringen vann.

– För att det var ett tåg som var försenat, om jag har förstått det rätt. Det är lite svårt att råda över, säger Marie Granlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".