ECB möts om räntan

Vid lunchtid på torsdagen möts den europeiska central-banken, ECB. Allt tyder på att ECB kommer lämna styrräntan o-förändrad. Inte minst därför att ECB-chefen Wim Duisenberg förklarat att nivån på räntan är väl avvägd med hänsyn till konjunkturen. Trots att den nuvarande räntan, som ligger på 3,25 procent, egentligen är fel för många av länderna.
För Holland är ECB-räntan för låg eftersom landets inflation är för hög. I Tyskland är den ekonomiska tillväxten just nu utraderad och skulle därför behöva en lägre styrränta som hjälpmedel för att få fart på hjulen. Även Finland plågas av dålig tillväxt, och skulle gärna se en lägre ränta. Men inte i Spanien - där går det bättre och där borde styrräntan var lite högre för att stävja inflationen. Det gäller också i Irland balanaser på gränsen till överhettning och åtföljande inflation. Läget är helt enkelt att det är rätt få länder i euro-zonen som tycker att styrräntan är rätt avvägd med hänsyn till rådande inflation och tillväxt i ekonomin. Efter tre år med valutaunion spretar fortfarande euroländerna ekonomier påtagligt åt olika håll. Men samtidigt är det inte en uppgift för den europeiska centralbanken att få medlemländernas ekonomier att gå samma takt. Strängt taget är uppgiften bara att hålla inflationen på en lägre nivå än två procent. Vad som återstår för euro-länderna är att använda finanspolitiken för att elda på eller bromsa den egna konjunkturen, men förstås under förutsättning det inte krockar med kravet att underskotttet i statsbudgeten är under tre procent. Något som just nu bakbinder regeringen i Tyskland, som istället hotas av en varning från EU-kommisionen att underskottet redan riskerar att bli för stort. Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista