Hård kritik mot utlämning av egyptier

Den svenska regeringen får åter stark kritik för att i december 2001 ha utlämnat två asylsökande egyptier misstänkta för samröre med terroristorganisationer till Egypten. Nu anklagar den amerikanska människorättsorganisationen Human Rights Watch Sverige för en felaktig hantering.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, FN:s tortyrkommitté, Amnesty International, Svenska Helsingforskommittén och Fonden för mänskliga rättigheter är några av dem som vid upprepade tillfällen kritiserat den svenska regeringen för att ha skickat tillbaka två terroristmisstänkta egyptier, Ahmed Agiza och Mohammed al-Zari. 

I Egypten är tortyr vanligt förekommande och under internationell lag är det absolut förbjudet att skicka någon till ett land där personen riskerar tortyr eller grym behandling. Sverige skulle aldrig ha avvisat männen, skriver Human Rights Watch. 

Greps i Karlstad
Ahmed Agiza var på väg hem från svenskundervisningen i Karlstad i december 2001 när tre poliser hoppade ur en bil och tog honom. Agiza hade i början av 1990-talet ingått i islamistorganisationen al-Jihad och även träffat Usama bin Ladin.

Med hänvisning till FN-resolutionen 1373 efter 11 septemberattentaten, som säger att inget land får härbärgera terrorister, tog den svenska regeringen det säkra för det osäkra. Misstankarna räckte för att säga att männen var farliga. Agazi togs till ett chartrat plan på Bromma flygplats och tillsammans med landsmannen Mohammed al-Zari fördes han omgående till Egypten.  

Dåvarande statssekreterare Gunbritt Andersson vid utrikesdepartementet hade förhandlat fram en garanti med den egyptiska regeringen om att männen skulle behandlas väl. Human Rights Watch och många andra kritiker pekar dock på att Egypten inte har levt upp till löftena.  

Inför militärdomstol
Agiza ställdes häromveckan, den 27 april, inför militärdomstol och vittnade då om att han blivit torterad. Han dömdes till 25 års fängelse. 

Kritiken riktar in sig på att den svenska ambassadören aldrig krävt enskilda samtal med Agazi, inte krävt rättegång i en civil domstol och heller inte krävt att få göra en läkarundersökning. 

I Österrike har ett liknande fall prövats i domstol. Domstolen ställde som krav för ett utlämnande att Egypten måste lova mannen en civil rättegång, vilket Egypten vägrade. Det ena svenska fallet kommer snart åter att tas upp i FN:s tortyrkommitté. 

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista