Kvinnlig polis förlorade jämställdhetsmål

Uppdaterad 16:18
Det var inte könsdiskriminering när polismyndigheten i Norrbotten anställde en manlig kommissarie framför en kvinnlig, slår Arbetsdomstolen, AD, fast i en dom. Därmed förlorade återigen JämO ett diskrimineringsmål i AD.

Den manliga polisassistenten har varit polis sedan 1995 och saknade erfarenhet som arbetsledare och av att leda förundersökningar viket angavs som krav när jobbet annonserades ut. Den manliga polisen kom även in för sent med sin ansökan. 

Den kvinnliga polisinspektören, som varit polis sedan 1973, uppfyllde däremot kraven. Hon hade dessutom vikarierat på tjänsten tidigare med goda vitsord. I annonsen uppmuntrades också kvinnor att söka.

Trots att kvinnan hade mer erfarenhet gick tjänsten till den manlige polisen. 

JämO, som drivit fallet till Arbetsdomstolen, AD, hävdar att kvinnan blivit könsdiskriminerad och har krävt 200 000 kronor i skadestånd.  Arbetsdomstolen tagit stor hänsyn till att bland annat två åklagare bedömt att kvinnan saknat de ledaregenskaper som behövts för tjänsten. Två ledamöter i AD ville ge kvinnan rätt. 

Arbetsdomstolen har hittills inte varit någon framgångsrik arena för JämO. Få mål har nått dit överhuvudtaget och av de fyra domarna de senaste fem åren har bara en inneburit seger.  

Staffan Andersson, SR Norrbotten
staffan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".