Anhöriga till dödade irakier till domstol

I London gav premiärminister Tony Blair på onsdagen den klaraste antydningen hittills om att Storbritannien är på väg att skicka mer trupper till Irak. Samtidigt har tolv irakiska familjer, vars anhöriga dödats av brittiska soldater i södra Irak, gått till brittisk domstol för att försöka få kompensation från den brittiska staten.

Enligt de brittiska advokater som företräder familjerna från södra Irak handlar det om 12 olika fall där civila irakier har dödats av brittiska trupper.

En sägs ha varit en bonde som lagade en vattenpump när soldater sköt mot honom, en ska ha åkt i en minibuss som blev beskjuten, en hade varit på väg hem i sin egen bil när han besköts.

Beordrades simma över flod
I ett fall anklagas britterna för en 17-årings drunkningsdöd. Han ska ha blivit slagen och sedan fått order att simma över en flod.

Advokaterna kräver civila juridiska utredningar i samtliga fall och rätten till ekonomisk kompensation för familjerna från den brittiska staten.

I några av fallen har den brittiska militären bett om ursäkt för dödsfallen, som de har sagt ägde rum av misstag, och också betalat pengar till familjerna. Försvarsdepartementet har dock sagt att det inte innebär att armén har erkänt någon skuld eller tagit på sig ett juridiskt ansvar.

Militären gör egna utredningar
Militären håller på med egna utredningar av 33 fall där brittiska soldater anklagats för att ha dödat, skadat eller misshandlat civila irakier.

Det mest graverande av dem gäller en hotellreceptionist från Basra som greps i en razzia i september förra året och dog i brittisk fångenskap. I det fallet väntas en soldat bli åtalad för dråp.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista