Fler blir pensionerade i förtid

Sjuskrivningarna minskar snabbare än väntat. En del av det beror på att fler långtidssjukskrivna blir förtidspensionerade. Jan Rydh, som tidigare har utrett sjukskrivningarna åt regeringen, anser att de ökande förtidspensioneringarna är oroande.

– Man vet att väldigt många skulle vilja arbeta om man hade arbetsuppgifter och arbetsplatser som var bättre anpassade efter deras förutsättningar. För individerna är det oftast en fråga om social isolering, en utestängning från ett arbetsliv som man gärna ville komma tillbaka till. Dessutom är det väldigt dyrt för samhället, säger Jan Rydh.

En halv miljon förtidspensionärer
I Riksförsäkringsverkets nya prognos spås kostnaderna för förtidspension öka med nära fyra miljarder kronor i år.

Över 500 000 människor är förtidspensionerade och de beräknas bli tio procent fler de närmaste två åren.

Till viss del beror det på att fler långtidssjukskrivna blir förtidspensionerade

Stick i stäv med målet
Det kan tyckas gå stick i stäv med regeringens mål att halvera sjukskrivningarna till 2008, utan att förtidspensioneringarna ökar.

Men Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg tror fortfarande att det går att uppfylla kravet på att förtidspensioneringarna ska hållas kvar på samma nivå.

– Det utgår jag ifrån att vi kommer att kunna klara. Det kräver ytterligare en del insatser, men det ligger inom möjligheternas och rimlighetens gräns att vi ska kunna göra det, säger hon.

Minskade utgifter för sjukförsäkring
Trots de nya förtidspensioneringarna minskar statens utgifter för sjukförsäkringen, eftersom sjukskrivningarna minskar. Det går dessutom snabbare än väntat

Totalt sett kostar sjukförsäkringen drygt 90 miljarder kronor. I år väntas en minskning med 900 miljoner kronor från förra året och nästa år förutspås nedgången fortsätta.

Goda idéer saknas
Men det är långt kvar till en halvering av sjukskrivningarna år 2008.

Jan Rydh tycker att varken regering eller opposition har några bra idéer för att komma dit. Han efterlyser mer åtgärder på arbetsplatserna och morötter för arbetsgivarna.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista