Bensin åter till Paris flygplatser

Bensinförsörjningen till Paris flyplatser är nu igång igen sedan de ledningar som leder dit bränslet har öppnat igen efter dagens omfattande demonstrationer i landet.

I Frankrike fortsätter protesterna mot president Sarkozys pensionsreform och mot höjd pensionsålder från 60 till 62 år. I dag har det åter varit omfattande demonstrationer över hela landet och strejkerna i oljeraffinaderierna märks nu alltmer.

Strejkerna fortsätter i oljeraffinaderierna. Så har nästan varje nyhetssändning inletts under den gångna veckan. I dag visar det sig att flygbränslet håller på att ta slut på Frankrikes största flygplats Charles de Gaulle norr om Paris, och att reserverna bara räcker i 48 timmar till, det vill säga fram till måndag eller tisdag, enligt myndigheterna.

Bensinstastionerna runt om i Frankrike har nu börjat stänga i brist på bensin och till andra ringlar sig köerna. Enligt tv-kanalernas olika reportage ser kunderna till att hålla tanken full, så att de ska kunna ta sig till sina jobb. Störningarna i kollektivtrafiken fortsätter.

Chefen för oljeindustrins branschorganisation, Jean Louis Schilansky, försöker tona ner oron.

Lastbilschaufförer hotar med strejk i den kommande veckan, vilket kan leda till trafikkaos. De franska fackförbunden är för en pensionsreform, men motsätter sig president Sarkozys modell med höjd pensionsålder och nya krav för att få full pension. De kräver förhandlingar och vill att besparingarna ska tas ut på de rika i Frankrike i stället för på pensionärerna.

Parlamentet har redan godkänt pensionsreformen och senaten har sagt ja till höjd pensionsålder, som är den största stridsfrågan, men ska godkänna hela texten först den kommande veckan. President Sarkozy säger att han inte viker för strejkvågen. Han vill klara något som hans företrädare gått bet på, att sanera ekonomin i pensionssystemet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".