Bush tog avstånd från övergrepp

Uppdaterad 18:00
USA:s president Bush vände sig direkt till de arabiska folken i intervjuer från Vita Huset med två arabiska tv-kanaler. Han tog avstånd från amerikanska soldaters övergrepp på irakiska fångar.

”Vad som hände i det där fängelset representerar inte det Amerika jag känner. Det Amerika jag känner är ett medkännande land som tror på frihet, det Amerika jag känner bryr sig om varje individ. Mitt Amerika har sänt trupper för att befria Irak och det är goda, hederliga medborgare som hjälper irakierna varje dag”.

Så sa president George Bush från Vita Husets kartrum. När presidenten fick frågan om varför amerikaner torterat och dödat fångar i Abu Ghraib-fängelset i Bagdad, svarade Bush att skillnaden är att vi är ett samhälle som är villigt att detaljerat utreda vad som hänt och att det står i stark kontrast till Saddam Husseins utbildade torterare som aldrig ställdes inför rätta.

Kongressledamöter upprörda
Men i den amerikanska kongressen är ledamöter från båda partierna upprörda över att de inte informerats trots att missförhållandena avslöjades redan i januari.

– Samma dag som tv-programmet sändes var försvarsminister Rumsfeld här och han nämnde inte med ett ord övergreppen. Det visar den totala bristen på kommunikation mellan oss och Pentagon, säger den republikanske senatorn John McCain.

Kräver förhör
Även senator Hilary Clinton i försvarsutskottet kräver nu undersökning och kongressförhör av försvarsministern.

– Detta reser mycket besvärliga frågor om våra soldaters framtida säkerhet och frågor om hur militären använder sig av privata entreprenörsfirmor för förhör och underrättelsearbete. Vi vet inte ens vilka som är ansvariga, säger senator Clinton.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".