Skydd finns mot dataviruset Sasser

Just nu ställer dataviruset Sasser till stora problem i datorer. Trots att det finns möjlighet att skydda sig så är det många storföretag och organisationer som drabbats.

– Vad gäller maskar och virus så är det egentligen tre saker som är viktigt för att skydda sig. Ett är att se till att man har uppdaterad programvara. Två, man ska installera ett antivirusprogram som håller koll på sådana här saker och tre, man ska installera en brandvägg också, säger Lars Hedensjö, tekniker på Sitic, Sveriges it-incidentcentrum som har regeringens uppdrag att förebygga it-incidenter.

Sasser dök upp nu i veckan. Det är en så kallad virusmask som sprider sig utan att dataanvändarna behöver vara aktiva. Det kan räcka med att en person kopplar upp sin dator så kan masken vara där. Viruset utnyttjar en säkerhetsbrist i Microsofts windowsprogram 2000 och XP.

Slog ut röntgenapparater
På tisdagen tog sig Sasser in på Universitetssjukhuset i Lund med följden att flera röntgenapparater slogs ut. Delar av sjukvården i Västra Götaland drabbades också, liksom försäkringsbolaget IF.

Redan i mitten av april kom varningar om dataviruset Sasser. Därför säger Patrik Videhäll, it-säkerhetschef på KTH i Stockholm, att han är förvånad över att Sasser fått så stora konsekvenser.

Ökad medvetenhet ger mindre sårbarhet
Även om det alltså är möjligt att skydda sig mot virus tror Lars Hedensjö på Sitic att angreppen kommer att fortsätta.

– Jag tror inte att vi blir av med dem. Men förhoppningsvis minskar de på sikt i och med att medvetenheten ökar och att användarna uppdaterar sina programvaror och installerar antivirusprogram och brandväggar, säger han.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".