Bensinpriset fortsätter stiga

Priset på bensin fortsätter upp och är på väg mot 11 kronor per liter 95-oktanig bensin. OKQ8 beslutade på onsdagen att höja priset med ytterligare 16 öre litern, till 10 kronor och 48 öre. Som vanligt hänvisar bensinbolagen till att världsmarknadspriserna på råolja går upp.

– Världsmarknadspriserna stiger varenda dag nu. Annars kanske de går upp en dag, ner lite nästa dag och sedan upp igen men just nu ser vi bara en pil som går upp hela tiden, säger Göran Lindblå, arbetande styrelseordförande OKQ8.

På ett år har världsmarknadspriset på råolja ökat med tolv dollar eller mer än 50 procent.

Igår toppade priset den senaste tidens uppgång genom att i London stiga till 35 dollar och 93 cent per fat Nordsjöolja, den högsta nivån sedan 1990 och förspelet till kriget i Persiska Viken.

OPEC:s mål svårt att nå
Inget tyder på att priserna faller tillbaka till de nivåer som oljekartellen OPEC satt som mål, mellan 22 och 28 dollar per fat. Snarare väntas priset ligga kvar på omkring 10 dollar mer än OPEC:s genomsnitt på 25 dollar per fat.

Tolv prishöjningar i år
Hittills i år har bensinpriset höjts 12 gånger i Sverige och det ser ut som bensinpriserna snart kommer att hålla sig kring 11-kronorsstrecket för en längre tid.

– Risken är att priset fortsätter uppåt. Jag ser ingen avmattning utan tvärtom verkar det lite dystert. Vi vet att efterfrågan i Kina kommer att fortsätta eftersom den kinesiska ekonomin går på högvarv, säger Göran Lindblå.

– Vi vet också att de amerikanska bensinlagren är små samtidigt som oron i Irak fortsätter. Det går just nu inte att se att Irak skulle kunna komma tillbaka som oljeexportör i gammal god form.

Är det så att vi närmar oss 11-kronorsstrecket och att bensinpriset kommer att ligga kvar där en lång tid framöver?

– Jag ska väl inte måla fan på väggen men jag tror att vi ska ha beredskap att det kan gå så.

– Det har ju också varit positiva händelser för oljepriset och det är att dollarkursen har gått ner. Om inte dollarn hade blivit billigare, utan vi skulle ha haft samma dollarkurs som för ett år sedan, då hade bensinpriset varit ännu högre, kanske en krona högre, säger Göran Lindblå, arbetande styrelseordförande OKQ8.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se