Sprängladdningar oroar OS-staden Aten

I Aten exploderade på torsdagsmorgonen tre tidsinställda sprängladdningar utanför en polisstation i Aten. Ingen människa dödades, men attacken har väckt nya frågor om säkerheten inför sommar-OS som inleds om drygt tre månader.

Greklands premiärminister Costas Karamanlis kallade sprängdådet för en isolerad händelse och underströk att samarbetet med EU, NATO och USA är en garanti för säkerheten under OS. Säkerhetspådraget kommer att bli det största i de Olympiska Spelens 108-åriga historia och kosta motsvarande närmare tio miljarder kronor.

Hårdbevakat OS
Omkring femtiotusen poliser och militärer kommer att bevaka spelen och Grekland har begärt hjälp av NATO för övervakning av luftrummet och kusterna.

De amerikanska, brittiska och israeliska lagen som anses vara de mest utsatta kommer att följas av beväpnade vakter dag och natt och eskorteras av pansarvagnar och helikoptrar.

OS i Aten är de första sommarspelen efter terrorattackerna den elfte september 2001 och den väldiga säkerhetsoperationen är tänkt att avvärja attacker från internationella terrorister.

Inhemsk hotbild
Det största inhemska säkerhetshotet utgjordes tidigare av den radikala vänstergerillan som kallade sig 17 November och som den grekiska polisen oskadliggjorde för ett par år sedan i samarbete med brittisk underrättelsetjänst .

Därefter är det mindre vänstergrupper som med jämna mellanrum har placerat ut hemmagjorda sprängladdningar som de som exploderade i dag i Aten.

Det rör sig om grupper som bland annat motsätter sig NATO-närvaron vid OS, men det är ändå inte de som anses utgöra det stora hotet vid historiens mest hårdbevakade Olympiska Spel.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".