Tv-bilder på hur demonstranterna i Batumi skyddar sig med georgiska flaggor mot polisens vattenkanoner.

Konflikten förvärras i Adzjarien

Konflikten mellan Georgien och den automona regionen Adzjarien förvärras. Den georgiske presidenten har infört direktstyre i regionen och erbjudit dess ledare Aslan Abasjidze fri lejd om han lämnar sin post.

I ett tv tal förklarade den georgiske presidenten Micheil Saakhasvili att han nu infört direkt presidentstyre över Adzjarien. Det innebär i praktiken att han tagit från regionen dess autonomi och avsatt Aslan Abasjidze, som kallar sig själv för Adzjariens president.

Ryssland har skickat den före detta utrikesministern Igor Ivanov till Tbilisi. Ivanov, som nu är chef för ryska säkerhetsrådet, spelade en viktig roll när Edouard Sjevardnadze avgick som president i Georgien.

Tiotusentals demonstrerar
Inne i den autonoma regionens huvudstad Batumi demonstrerar tiotusentals människor på gatorna. De viftar med georgiska flaggor och kräver den lokale ledaren Abasjidzes avgång.

Aslan Abasjidze ska hålla ett tvtal senare på onsdagkvällen, men han kommer inte säga att han avgår, meddelar hans presstalesman.

I tv tidigare på onsdagen syntes en allt spändare grånad Abasjidze styvnackat förklara att han inte ger vika för några hundra virrhjärnors krav. Den korte 65-åringen i ljus kavaj och svart t-shirt verkar inte ha förstått att detta kanske är hans sista strid. Han som överlevt så många förrut.

Milis oroar
Abasjidzes egen hårt beväpnade och vältränade milis har hittills bara skjutit i luften, men är en oroande faktor. De bevittnade passivt en av de georgiska ministrarna som vadade över floden in i Adzjarien, där de tidigare sprängt bron.

Men de har inte likt flera av poliserna i regionen bytt sida. Poliser som går över till demonstranternas sida, påminner om rosornas revolution då georgierna störtade förre presidenten och intog parlamentet i Tbilisi.

”Nu är det vår tur, vi har väntat länge nog”, som en av demonstranterna sa, inne i den belägrade oljehamnstaden Batumi.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista