Bush begär mer krigspengar

USA:s president Bush vill att kongressen godkänner mer pengar till konflikterna i Irak och Afghanistan. Bush bryter därmed mot löftet att inte begära ytterligare pengar före presidentvalet i november.

Krigen kostar helt enkelt mer än vad president Bush och försvarshögkvarteret Pentagon hade räknat med. Det är inte minst de fortsatta våldsamheterna i Irak som lett till att trupper inte kan tas hem som planerat, vilket innebär att det behövs ytterligare pengar.

Ytterligare 25 miljarder
Nu begär Bush 25 miljarder dollar utöver de 160 miljarder som han redan fått klartecken för från kongressen och det här är bara början. Även flera av hans republikanska partikolleger tror att presidenten kommer att fråga om ännu mer pengar.

Demokraterna i kongressen har länge krävt att Bushregeringen öppet ska redovisa vad den tror att krigsinsatserna kommer att kosta. De anser att Vita huset försöker dölja uppgifterna, eller inte har någon kontroll över kostnaderna.

Bryter löfte
Presidentens begäran om extrapengar innebär också att han bryter ett uttalat löfte om att han inte skulle behöva göra det före valet. Vita huset har insett att det kan behövas ett tillskott redan i höst.

Visserligen räknar de flesta bedömare med att kongressen kommer att säga ja till Bushs begäran, eftersom pengarna ska gå till soldaternas löner, men frågan kan komma upp i höstens valkamp.

Kritiska demokrater anser att den visar på Bushregeringens misslyckade Irakpolitik och brist på planering för kriget.

Republikanerna ser möjligheten att presidenten kommer att betraktas som en stark ledare, någon som stöder trupperna.

Samtidigt spekuleras redan nu om att ytterligare 50 till 75 miljarder dollar kommer att behövas nästa år, men som en republikansk kongresspolitiker uttrycker det - egentligen är det ingen som idag vet exakt hur mycket krigen kommer att kosta.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".