Sverige vill införa eget kemikalieförbud

Regeringen vill ha ett nationellt förbud mot det bromerade flamskyddsmedlet deka-BDE i Sverige. Man har tröttnat på att vänta på ett beslut från EU på området.

Regeringen ger Kemikalieinspektionen i uppdrag att ta fram underlag för hur ett förbud kan införas.

Miljöminister Lena Sommestad är orolig för flamskyddsmedlets risker och spridning i naturen.

– Det här är ett ämne som ackumuleras i naturen. Det är långlivat. Det finns indikationer på att det kan sönderdelas till något som heter penta-BDE med påvisbara hälso- och miljörisker, säger hon.

– Det kan bildas dioxiner som är ett mycket giftigt ämne, så det finns anledning som vi ser det att inta försiktighetsattityd till det här ämnet.

Används i datorer
Det finns ett 70-tal bromerade flamskyddsmedel som används till brandskydd i de flesta datorer och andra elektroniska produkter, textilier, bilar och byggmaterial. Kemikalierna bryts ner mycket långsamt i naturen och lagras i kroppens fettvävnader.

Flera av dessa ämnena misstänks vara cancerframkallande, hormonstörande och giftiga.

Det pågår en genomgång av ämnena inom EU som hittills har resulterat i att EU-kommissionen från och med augusti i år förbjuder användandet av flamskyddsmedlen penta- och okta-BDE, som är undergrupper till flamskyddsmedlet PBDE.

Riskbedömning
I maj räknar man med att vara klar med sin riskbedömning om den tredjeundergruppen deka-BDE. Den som den svenska regeringen nu vill införa ett nationellt förbud mot, om inte EU skyndar på sin beslutsprocess.

– Vi anser att processen i EU går för långsamt. Vi har under flera års tid försökt få till stånd ett förbud mot deka-BDE. Nu inväntar vi riskbedömningen. Om det blir så att EU-länderna tillsammans kommer fram till att det här ska fasas ut snabbt, då är vi väldigt glada över det, därför att det är det allra bästa. Då får vi snabbt bort det här ämnet, säger miljöministern.

– Men vi ser en risk att den här processen kommer att dras ut ytterligare, att vi får ytterligare tester och prövningar och att man kanske går fram väldigt långsamt. Därför vill vi förbereda ett nationellt förbud så att vi snabbt kan gå vidare med deka-BDE. Vi tycker att det inte finns skäl att vänta längre, säger miljöminister Lena Sommestad.

Utredningen ska vara klar den sista november och ett förbud i Sverige kan införas först i slutet av år 2006.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista