1 av 2
Soldaternas uppdrag var att patrullera i ett område som tidigare kontrollerades av upprorsmakare. Bilden visar en pansarterrängbil av modell 203, samma sort som den som soldaten dödades i. Foto: Scanpix.
2 av 2
Berndt Grundevik.

Grundevik: "När vi har en uppgift så löser vi den"

En svensk soldat dödades i går i Afghanistan i strider väster om Mazar-i-Sharif i norra delen av landet. Fem svenska soldater ur Afghanistanstyrkan har nu dött i tjänsten, men att den militära insatsen i landet kommer att påverkas av det är något arméinspektör Berndt Grundevik inte vill kännas vid.

Så här beskriver arméinspektör Berndt Grundevik striderna som krävde ett svenskt liv:

– Det var två stycken plutoner, cirka 50 soldater som genomförde patrullering i ett område cirka 40 kilometer väster om Mazar-i-Sharif.

– Den ena plutonen, innehållande stridsfordon 90, kom i strid och tillkallade förstärkning. Den andra plutonen med pansarterrängbil 203 kom till undsättning. Och när de kom till platsen körde de på en hemmagjord bomb, och i detta fordon fanns då den stupade soldaten.

Den döde soldaten heter Kenneth Wallin och är från Stockholmsområdet. Han kom till Afghanistan i maj och skulle tjänstgöra där fram till december. Kenneth Wallin som var utbildad vid ett infanteriregemente i Boden blir den femte svensk i Afghanistanstyrkan som dör i tjänsten.

Två svenska soldater skadades också lindrigt vid attacken, en av dem som fick uppsöka sjukhus med nacksmärtor är från Göteborgsområdet, uppger Försvarsmakten.

Men att den militära insatsen i Afghanistan kommer att påverkas av att fem svenskar nu dött i tjänsten, är något som Berndt Grundevik inte vill kännas vid.

– Den typen av frågor ska vi ta med våra folkvalda politiker. Försvarsmakten, när vi har ett mandat och har fått en uppgift, så löser vi den uppgiften. Jag kommenterar inga politiska utspel, säger Berndt Grundevik.

Fem personer har dödats ur svenska Afghanistanstyrkan:

Oktober 2010: På lördagen dog en svensk soldat när en hemmagjord bomb exploderade under en pansarterrängbil. Ytterligare två soldater fick lindriga skador.
Februari 2010: Två svenska soldater och en lokalanställd tolk dödades av en man som utgav sig för att vara polis. Ytterligare en svensk soldat skottskadades.
November 2005: Två svenska soldater stupade efter att en kolonn utsatts för ett sprängattentat i närheten av Mazar-i-Sharif. 

Nära 90 000 Isaf-soldater i Afghanistan

De utländska soldaterna i Afghanistan tillhör främst Isaf (International Security Assistance Force).

Av Isafs nära 90 000 soldater är mer än hälften från USA, övriga kommer från ett 40-tal andra länder. Sverige bidrar med knappt 500 personer.

Isaf lyder under militäralliansen Nato.

USA har också cirka 60 000 soldater inom ramen för insatsen OEF (Operation Enduring Freedom), en styrka med ett mer aggressivt uppdrag i främst östra Afghanistan.

Sammanlagt finns alltså cirka 150 000 utländska soldater i Afghanistan; till detta kommer utländska agenter och legosoldater.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".