Anna Lindhs minneshögtid 2003. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Professor: Anna Lindh borde fått annan vård

Anna Lindh kunde ha fått en annan medicinsk vård när hon för sju år sedan kom till Karolinska sjukhuset efter det knivöverfall som blev hennes död, det hävdar vårdpersonal på sjukhuset som vill vara anonym - och de får medhåll av en amerikansk expert. Det rapporterar Tv4:s program Kalla fakta i kväll.

– Kanske är jag lite väl hård här, men jag skulle ha bedömt hennes död som möjlig att förhindra, säger Donald Trunkey, en erkänd professor i traumakirurgi - alltså operationer av personer som exempelvis fått allvarliga skott- och knivskador.

Anna Lindh blödde kraftigt efter skador på levern och artärer till levern. Enligt Kalla fakta fick Lindh 50 liter blod när personalen försökte reparera skadorna. Blodet fick svårt att koagulera och det ledde till blodproppar i lungorna och hennes död.

I stället kunde personalen försökt stoppa blödningen med så kallad damage control, eller skadekontroll, alltså att packa in levern med operationsdukar för att begränsa blödningen. Då skulle Lindh kunnat hämta sig innan själva leveroperationen och kanske klarat den bättre.

Anonym vårdpersonal med vid operation säger så här enligt Kalla fakta.

– Man ska aldrig hamna i situationer där man låter det blöda så här mycket, utan man ska tidigt fatta beslut att det här ska packas och stängas.

Professor emeritus Sten Lennquist som skrivit en ny lärobok i traumakirurgi vill inte uttala sig om Lindhs fall. Men han håller med om att det kan fungera bra att packa in en allvarligt skadad lever. Men han menar att blödning från leverns artärer trots det kan vara svåra att stoppa.

– Det kan vara svårt, beroende på var blödningen sitter. Det kan vara väldigt svåra skador där en del har väldigt hög dödlighet.

Kirurgerna som ledde Lindhs operation byttes ut två gånger enligt Kalla fakta, och i programmet ifrågasätter Donald Trunkey det, liksom att de inte var traumaexperter.

Men Sten Lennquist har en förklaring:

– Vi har inte möjlighet att ha ett system där vi har vad man kallar traumaexperter i tjänst dygnet runt.

– Sker det här i en större tätort i USA så har man ju färdiga team dygnet runt. Man kan ha 20 skottskador på ett dygn. Det finns inte underlag för att ha en sådan organisation någonstans i Sverige, säger Lennquist.

Karolinska sjukhuset har redan innan Kalla faktas program sänts bett Socialstyrelsen att granska vården av Anna Lindh.

Mordet på Anna Lindh

Utrikesminister Anna Lindh överfölls och knivskars inne på varuhuset NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003.Hon var vid fullt medvetande strax efter händelsen. De första rapporterna från polisen pekade mot att hon hade blivit knivskuren i armen och att hon inte var så värst illa däran. Hon fördes till Karolinska sjukhuset i Solna där hon lades på operationsbordet. Anna Lindh dog klockan 5.29 morgonen därpå. Hon hade drabbats av stora blodförluster på grund av inre blödningar. Kniven hade skadat viktiga blodkärl i buken som portådern och aorta. Dessutom var levern skadad.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".