Danskar lämnar område till talibaner

De danska trupperna i Afghanistan har beslutat att överge ett område som har kostat många soldater livet och lämna det öppet för talibanerna att ta över. Danskarna kommer i stället att koncentrera sig på att hålla en närbelägen viktig stad.

Försöken att hålla det här området, en dalgång norr om staden Gereshk i Helmandprovinsen, fritt från talibaner har kostat 23 danska soldater livet. Danmark är det land som, i förhållande till sin folkmängd, har haft de största förlusterna i Afghanistan. Och nu ger danskarna upp det här området.

– Det är ingen idé att slösa soldater på något som ändå inte kan lyckas, säger Peter Viggo Jakobsen, expert på militära frågor vid Köpenhamns Universitet, till tidningen Politiken.

I tre år har offensiven och försöken att driva ut talibanerna ur dalgången pågått men nu drar sig alltså de danska soldaterna tillbaka. Istället koncentrerar de sig på att hålla staden Gereshk och det blir fritt fram för talibanerna att operera norr om staden.

De danska trupperna har redan tidigare, då man drog ner på patrulleringen i det här området, anklagats för att de överger civilbefolkningen och lämnar den i händerna på talibanerna. Den förre statsministern, nu Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen säger att det är viktigt att afghanerna kan lita på att de utländska trupperna verkligen skyddar dem och inte bara försvinner.

Från regeringens sida menar man att beslutet att dra sig tillbaka inte är ett politiskt utan ett militärt beslut som inte påverkar landets övergripande Afghanistan-strategi.

Norden i Afghanistan

Danmark är det stora nordiska landet i det afghanska kriget, med cirka 700 man på plats. Över 30 danska soldater har mist livet, varav en majoritet i det nu aktuella området i Helmand.

Norge har ungefär lika många militärer på plats som Sverige, cirka 500 man vardera. Men dessa är stationerade i mycket lugnare områden än danskarna, varför förlusterna också är mycket mindre.

Finland har drygt 200 soldater i Afghanistan. Island flerfaldigade, enligt Natos webbplats, förra vintern sedan sin insats från två till åtta man.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista