Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partierna ense om att soldats död inte påverkar

I Sverige ska regeringen inom några veckor presentera sin proposition om en förlängning av den svenska styrkans närvaro i Afghanistan. De svenska politikerna från höger till vänster är i dag överens om att den svenska soldatens död inte får påverka den svenska Afghanistanpolitiken.

Urban Ahlin beklagar djupt att ytterligare en svensk soldat nu stupat i Afghanistan, men insatsen måste vara kvar, menar han. Och antalet stupade svenskar, oavsett hur det antalet kan tänkas växa, kan inte påverka politikernas ståndpunkt, säger han.

– Att i dag ge en signal till talibanerna att vi politiker i Sverige inte var medvetna om riskerna när vi sände soldater till Afghanistan, och att vi skulle ompröva beslutet bara efter ett visst antal svenska soldater dödats skulle vara direkt kontraproduktiv. Det skulle snarare öka risken för de svenska soldaterna i Afghanistan, säger Urban Ahlin.

Försvarsminister Sten Tolgfors är glad över Ahlins och andra socialdemokraters uttalanden i den här riktningen.

– Jag har med uppskattning noterat att både Urban Ahlin och Håkan Juholt har uttryckt sig ansvarfullt och nyanserat under det senaste dygnets händelser. Det är en svensk tradition att brett stå bakom de svenska män och kvinnor som gör internationella insatser, säger Sten Tolgfors.

I riksdagen har inte regeringen egen majoritet utan måste söka stöd inom oppositionen om den vill vara säker på att helt få igenom sitt Afghanistanförslag.

De rödgrönas linje är att styrkan på i dag ungefär 500 man ska börja avvecklas nästa år för att helt tas hem våren 2013, medan regeringen inte vill sätta något slutdatum.

Vissa saker måste uppfyllas för att styrkan ska kunna avvecklas till 2013, enligt Urban Ahlin.

– Någon gång första halvåret 2013 borde den svenska insatsen kunna avslutas. Men allt det här beror på om den afghanska regeringen klarar av att ta över säkerheten och ansvaret. Och där är jag ganska positiv faktiskt, säger Urban Ahlin.

Vänsterpartiets utrikestalesman Hans Linde, är tydlig med att regeringen måste acceptera 2013 som slutdatum om det ska bli någon uppgörelse.

– Efter snart nio år av svensk militär närvaro i Afghanistan har den här insatsen misslyckats. Utveckling på flera områden har gått i fel riktning och då behöver vi ta intryck av den negativa utvecklingen på marken och byta strategi, säger Hans Linde.

En viktig del som partierna är överens om att Sverige nästa halvår ska skicka ambulanshelikoptrar till området.

Helikoptrarna kräver en personal på 30 till 40 personer. Enligt Linde måste den gruppen i sådana fall rymmas inom dagens ram på ungefär 500 svenskar i Afghanistan.

– Skulle man behöva öka antalet militär personal som arbetar med räddningshelikoptrarna behöver det ske en omfördelning inom ramen för den nuvarande insatsen, säger Hans Linde

Sten Tolgfors har tidigare sagt att den svenska styrkan behöver växa när helikoptrarna skickas ner. Men i dag vill han inte säga något om styrkans storlek.

– Jag konstaterar bara att vi tidigt såg att säkerhetsläget var förändrat. Då är ambulanshelikoptrar ett väldigt viktig steg enligt vår uppfattning att tillföra den svenska närvaron, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Den svenske soldaten dödades när det pansarfordon han åkte i körde över en sprängladdning. Enligt Försvarsmakten skadades ytterligare två soldater men deras skador är inte livshotande.

22-årige Kenneth Wallin dödades när hans pluton var på väg att undsätta andra svenska soldater som blivit beskjutna. En amerikansk helikopter förde soldaten till sjukhus där läkare kunde konstatera att han var död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".