M vill samarbeta med MP om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring

Moderaterna vill ha ett samarbete med Miljöpartiet om en framtida obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Men Miljöpartiet tycker att förhandlingsutrymmet är för litet när det gäller exempelvis avgifterna.

Moderaten Gunnar Axén är ordförande för den stora parlamentariska utredningen om framtidens socialförsäkringar.

– Miljöpartiet har tänkt en hel del i de här frågorna tidigare. De är inne på linjen att vi ska ha försäkringar som omfattar alla. Jag tycker att det är intressant, och jag tycker de är öppna för att diskutera. Så jag ser de som väldigt konstruktiva och positiva att samarbeta med, säger Gunnar Axén.

Frågan om en obligatorisk eller allmän arbetslöshetsförsäkring har stötts och blötts länge mellan de borgerliga partierna. Folkpartiet som velat mest har drivit frågan sedan 70-talet. Och i förra valrörelsen fanns den obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen med som vallöfte.

Men när utredningen väl kom konstaterade dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin att det inte gick att lägga något förslag, bland annat eftersom avgifterna för den enskilde såg ut att bli för höga. Istället tillsattes en utredning till som har till 2013 på sig att ta fram ett nytt förslag, en utredning som moderaten Gunnar Axén nu leder.

– Som jag ser så skulle det vara en fördel om man har en försäkringslösning som alla omfattas av, precis som det gäller alla våra andra trygghetsförsäkringar, säger han.

Ser du att det kan finnas en sån lösning?

– Ja, jag ser att det kan finnas såna lösningar. Det har utretts tidigare, det finns olika varianter, men jag vill inte låsa mig vid någon nu. Jag tycker att det vore rimligt att även den här försäkringen var en allmän försäkring som alla omfattas av.

Miljöpartiets Gunvor G Ericsson sitter för Miljöpartiet i den stora utredningen om framtidens socialförsäkringar, men hon tycker inte att det är lika enkelt med ett samarbete över blockgränsen. Hon tycker att utredningen har för snäva direktiv för att förutsättningslöst kunna samarbeta i frågan.

– Jag tror inte så mycket på det just nu, eftersom de direktiv utredningen har bygger på de gamla föreställningarna om att man har en hög risk ska man betala en högre avgift. Så länge direktiven ser ut som de gör så tror jag det blir ganska svårt att nå en överenskommelse, säger Gunvor G Ericsson.

Miljöpartiet vill ändå ha en allmän arbetslöshetsförsäkring, varför skulle det vara så svårt?

– Regeringen har inte velat lyssna på oss tidigare i den rödgröna oppositionen. Vi behöver ett trygghetssystem som är modernt och rättssäkert. Tyvärr är det så att riksrevisionen pekar på att rättsosäkerheten har ökat i det nuvarande systemet.

Det behövs alltså nya direktiv för att komma fram, tror du?

– Så som direktiven är skrivna nu är det att man strikt ska följa de regler som regeringen införde under förra mandatperioden. Och då har vi inte mycket förhandlingsutrymme alls, säger Gunvor G Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".