Myrtrafik av cannabis över Öresund

Antalet beslag av cannabis har ökat markant i år, visar siffror från Tullverket. Det nya i år är att beslagen av små mängder cannabis har ökat kraftigt.

– Vi ser, utan att ha hela sammanställningen för 2010, att det är en markant ökning av cannabisbeslagen, och en markant ökning av de mindre beslagen också i den så kallade myrtrafiken, säger Lars Hansson, tullens narkotikaexpert.

Den småskaliga smugglingen av cannabis över Öresund kallas för myrtrafiken och innebär att personer smugglar mellan tre och fem gram cannabis för personligt bruk. Möjligtvis säljer man vidare mindre mängder.

2005 gjorde tullen totalt 280 beslag av cannabis. I år räknar tullen med att göra ca 1 000 beslag och en stor del av ökningen i år är just de mindre beslagen.

Myrtrafiken har sedan Öresundsbron öppnades för tio år sedan minskat i omfattning.

– Om vi går tillbaka tre, fyra år i tiden fanns det nästan här inte i Malmöregionen, men det har tyvärr kommit tillbaka nu sista året, säger Lars Hansson

När försäljningen av cannabis var som intensivast i stadsdelen Christiania i Köpenhamn omsattes enligt tullen en miljon kronor om dagen. Nu har försäljningen till stora delar flyttat ut och är nu spridd på många ställen i Köpenhamn.

Ny statistik från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, visar också att de droganalyser som har gjorts på polisbeslag i Sverige har ökat kraftigt och hittills i år handlar det om 6 000 beslag av cannabis.

Tullen kan inte förklara varför småbeslagen har ökat så kraftigt, men ökningen oroar och man har nu informerat socialdepartementet.

– Vi ser att det är allvarligt eftersom cannabis ofta är en inkörsport till andra droger, säger Lars Hansson, tullens narkotikaexpert.

Jens Ericson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista