ECB väntas hålla räntan

Senare i dag ger den Europeiska centralbanken besked om    styrräntan. Förväntningarna är att räntan kommer att ligga kvar på två procent för 11 månaden i rad.

Det som talar för en räntesänkning är att det fortfarande går dåligt för Frankrike och Tyskland, de två största ekonomierna i euroområdet.

Nyligen skrev den tyska regeringen ned sina tillväxtprognoser samtidigt som underskottet i de statliga finanserna fortsätter att öka. Å andra sidan, det som talar mot en sänkning, och vilket de flesta ekonomer tror blir vägledande för centralbankens beslut i dag, är att tillväxten fortsätter att ta fart i euroområdet, även om det sker så sakteliga. Tysklands problem väger inte tillräckligt tungt när hela euozonen räknas. Inflationen ligger dessutom i nivå med bankens mål.

Därför spår de flesta ekonomer att centralbanken låter styrräntan ligga kvar på två procent. Å om den ekonomiska återhämtningen fortsätter i den takt som nu sker, och oljepriset fortsätter att vara högt och därmed pressar upp inflationen, är snarare en höjning av räntan att vänta senare i sommar. I eftermiddag ger centralbankschefen

Jean-Claude Trichet besked, å då inte som brukligt i ECB-skrapan i Frankfurt, utan i Helsingfors där det styrande rådet är på tillfälligt besök.

Kristian Åström. Berlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".