ECB-chefen avgår

Chefen för den Europeiska centralbanken, Wim Duisenberg, meddelade på torsdagsmorgonen att han tänker lämna sin post den 9 juli nästa år - tre år innan hans mandatperiod löper ut.
Redan innan Wim Duisenberg tillsattes 1998 var det fullt bråk om vem som skulle komma efter honom, trots att han fomellt utsetts att leda banken ända fram till 2006. Först efter att Wim Duisenberg själv sagt att han av åldersskäl inte tänkte sitta hela perioden, släppte Frankrikes president Jacques Chirac kravet på att det skulle vara en fransman som blev euroländernas första centralbankschef. Det ryktades om en hemlig överrenskommelse: att Frankrikes nuvarande centralbankschef Jean-Claude Trichet, skulle ta över efter halva tiden, alltså i år. Men Duisenberg har hela tiden sagt att det är han själv som bestämmer när han ska gå. Och när han nu avgår, så gör han det på sin egen 68:årsdag några månader efter halvtid. Men det är högst oklart om det verkligen blir Trichet som kommer att bli hans efterträdare. Trichet misstänks nämligen för att ha varit inblandad i en penningtvättsskandal i början av 90-talet i banken Credit Lyonnais. Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista