En svensk skadad i haitiskt fängelsedrama

Sex svenskar togs igår eftermiddag som gisslan i Haitis största fängelse i huvudstaden Port-au-Prince. Svenskarna hamnade i skottlinjen berättar biträdande chefen för FN:s polisstyrka i Haiti Fredrik Bjerkeborn.

– De var på besök i nationalfängelset där de plötsligt överrumplades av några hundra interner som använde svenskarna som en sköld och försökte ta sig ut från fängelset, säger Fredrik Bjerkeborn.

Var fångarna beväpnade?

– Ja, det förefaller så efter den första undersökningen vi har gjort, att de var beväpnade med hagelbössor och machetes, säger Fredrik Bjerkeborn.

De sex svenskarna, varav tre vid FN:s mission MINUSTAH, två kollegor på rutinbesök från Rikskriminalens utlandssektion och en svensk kriminalvårdare hamnade alltså mitt i ett blodigt upplopp i nationalfängelset. En av svenskarna skottskadades.

– En har träffats av hagel, blivit beskjuten och träffats av hagel. De övriga skadorna vill jag egentligen inte kommentera, säger Fredrik Bjerkeborn.

Själva upploppet slutade med flera dödsoffer, var det så?

– Ja, vi har inte riktigt fått det bekräftat men uppgifterna säger åtminstone tre döda interner, säger Fredrik Bjerkeborn.

Svenskarna mår, enligt Fredrik Bjerkeborn, efter omständigheterna väl.

Haitisk polis gjorde med hjälp av FN en inbrytning i fängelset och lyckades frita svenskarna. Dramat ska ha pågått i ungefär fyrtiofem minuter.

Svenskarna är på plats för att hjälpa till med att bygga upp rättsväsendet i det jordbävningsdrabbade Haiti.

Nationalfängelset i huvudstaden Port-au-Prince har över 1 500 fångar men är anpassat för betydligt färre.

Förutom att det är oerhört trångt råder stor brist på både mat och vatten, säger Fredrik Bjerkeborn, biträdande chef för hela FN:s polisstyrka i Haiti.

Orsaken till upploppet är ännu okänd.

Mari Forssblad Anna Hernek

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista