Handavtryck trumfkort i gammalt mordfall

I Lunds tingsrätt inleddes i dag rättegången om ett 24 år gammalt mord. En 67-årig man är åtalad för att ha mördat en 79-åring i hans hem i Eslöv i juni 1986. Ett av åklagarens trumfkort är ett handavtryck från mordplatsen.

Intresset för rättegången var stort och salen var nästan full när den inleddes i förmiddags.

67-åringen är åtalad för att ha mördat den äldre mannen genom att först slå honom i huvudet med en glaslykta och därefter ha dragit åt en telefonsladd runt hans hals.

Kammaråklagare Magdalena Holmbergs trumfkort är ett blodigt handavtryck från 67-åringen på brottsplatsen. Men den åtalade nekade.

Advokaten Sten-Åke Larsson svarade att den åtalade förnekar brott.

-Han har ingenting med den här gärningen att göra, sade Larsson.

Holmberg visade upp en kopplingsdosa för telefoner, en dosa av samma typ som fanns i den mördades lägenhet. På dosan i lägenheten hittades ett avtryck av en vänsterhand, det avtryck som identifierats som den åtalades.

-Jag påstår att mördaren efter slagen mot huvudet på offret har lossat telefonsladden från dosan för att sedan dra sladden runt offrets hals, förklarade åklagaren.

Hon menade att avtrycket sitter precis så som man håller emot om dosan för att kunna få loss sladden. Holmberg konstaterade också, att åtalet nästan helt bygger på teknisk bevisning. Motivet till dådet är okänt och utredningen ger bara teorier om hur de båda männen kan ha kommit i kontakt med varandra.

Advokat Sten-Åke Larsson ifrågasatte åklagarens bevisning och påpekade att det fanns många tillverkare av kopplingsdosor till telefonen och att man inte kan utgå ifrån att alla fungerat exakt likadant. Han hävdade också att Skånepolisens tekniker och experterna på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) är oense beträffande tolkningen av flera spår.

Advokaten pekade även på att 79-åringen hade dåligt hjärta och ansåg att det inte är uteslutet att hjärtsjukdomen kan ha orsakat dödsfallet.

Dessutom fanns det en hotbild mot mannen på grund av många homosexuella kontakter, och att han tidigare hade blivit överfallen i hemmet, enligt Larsson.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista