Oskickliga lärare kan förlora rätt att undervisa

Om några år ska skolor och kommuner bara få anställa lärare som har en yrkeslegitimation, enligt ett lagförslag från regeringen i dag. Precis som när det gäller läkare eller advokater kan en legitimerad lärare förlora sin legitimation, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Det är naturligtvis vid en mycket grov oskicklighet i yrket eller om man begår brott. Det kommer att vara mycket ovanligt, precis som i de medicinska legitimerade yrkena. Men jag menar ändå att det är viktigt att den möjligheten finns att dra in en legitimation om någon missköter sig grovt, säger Jan Björklund.

Det ska vara en ny Lärarnas ansvarsnämnd, ledd av en jurist, som ska pröva om en lärare ska förlora sin legitimation.

För att få en lärarlegitimation fordras en examen och att läraren visat lämplighet för yrket under en introduktionsperiod på minst ett år. Då ska en mentor ha gått bredvid och gett råd och stöd.

Yrkeslegitimationen gäller för vissa årskurser och lärarens särskilda ämnen. Legitimationen gäller också förskollärare.

Det här träder i kraft 2012. Sedan gäller det att kommuner bara får anställa obehöriga lärare i undantagsfall under högst ett år.

Obehöriga lärare kommer inte få sätta betyg själva. Betygssättningen ska ske tillsammans med en legitimerad lärare, även om den läraren inte har undervisat eleverna i klassen.

Lärare som är fast anställda i dag kommer att få behålla sina jobb, även om de räknas som obehöriga. Arbetsrätten går före, enligt Jan Björklund.

Men efter 2015 får de olegitimerade lärarna inte sätta betyg själva. Syftet är att pressa dem att utbilda sig.

Yrkeslärare och modersmålslärare undantas helt från kraven på lärarlegitimation. Det kan man inte kräva av personer med riktig yrkesutbildning, enligt Jan Björklund.

Bengt Hansell

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista