Ringmuren i Visby.

Privata initiativ ska rädda ringmuren

Två gymnasieflickor har fått Visbyborna på fötter för sin ringmur. Sanna Abu Hamdeh och Caroline Stemansson tyckte inte att muren fick tillräckligt underhåll och hotas av förfall. Ikväll anordnas därför en stödgala för den världsarvsklassade ringmuren.

– Vi vill öppna allmänhetens ögon för ringmuren så att alla blir engagerade och förstår att vi ska lägga ner pengar på det här och att vi ska bevara den för alltid, säger Sanna Abu Hamdeh

Men de här pengarna som ni får in på den här konserten räcker väl inte så långt?

– Nej det gör det nog inte. Vi kanske får någon liten port fixad. Men själva grejen är att vi ska öppna allmänhetens ögon och vi tror att vi har sått ett litet frö för det är många företag som faktiskt har börjat reagera på det här, säger Caroline Stemansson

Stadsmuren kring Visbys innerstad är från 1200-talet och klassad som världsarv. Men på sina håll är den i ganska dåligt skick och skulle behöva rustas upp.

Stödkonsert för muren
Sanna och Caroline reagerade när de fick höra att staten inte satsat några pengar under de senaste åren. Resultatet blev kvällens stödkonsert, där några av Gotlands mest kända band uppträder gratis för murens skull.

Och engagemanget hos ungdomarna har smittat, flera företagare har till exempel lovat sponsra ny belysning till muren.

– Man känner sig lite speciell ibland att man har ringmuren. Många här tar ringmuren för givet, men den betyder mycket för oss, säger Caroline Stemansson.

– Jag känner att jag har öppnat ögonen mer nu när jag har arbetat med det här, säger Sanna Abu Hamdeh.

Statens slantar räcker inte
Orsaken till att det inte satsats några statliga pengar är att länsmuseet som tillsammans med länsstyrelsen ansöker om bidragen, inte ansett att det funnits några riktigt akuta behov de senaste åren.

Det finns dessutom redan reserverade pengar från gamla insamlingar för några delar av muren som är i sämre skick men i privat ägo. Där har man helt enkelt haft svårt att komma intill, enligt museet.

Men förste antikvarie Gun Westholm medger samtidigt att statens pengar inte räcker för allt man vill göra. Därför välkomnar hon initiativet.

– Pengar kommer att behövas även i framtiden och statens kassa är inte outsinlig så vi kan bara begära begränsade summor för begränsade åtgärder.

Men ska ett världsarv behöva vara beroende av privata initiativ som insamlingar och sponsorer?

– Ja det kan man diskutera. Det kan jag tycka att den inte skulle vara. Å andra sidan, om vi tittar oss omkring i världen, så tror jag att det ser likadant ut överallt.

Vad skulle du vilja använda de här pengarna till, som ni får in på konserten?

– Det finns ständigt ett behov av att hålla efter växtligheten på muren, för där har vi hela tiden något som kommer nytt och spränger in i murverket, säger Gun Westholm på Länsmuseet på Gotland.

Daniel Rundqvist, Visby
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista