Bildäck bränns för att blockera entrén till ett oljeraffinaderi i östra Paris. Foto: Francois Mori/Scanpix

Konflikten stegras i Frankrike

I Frankrike står nu tusentals bensinstationer utan bränsle som en följd av strejkerna på oljeraffinaderierna och bland transportarbetarna. Ytterligare strejker väntar också de kommande dagarna och ännu syns inga tecken på att protesterna mot president Sarkozys pensionsreform och höjd pensionsålder kommer att avta.

Konflikten stegras. I morse sköt fransk polis med tårgas mot ungdomar som satte eld på en bil och slog sönder bussar utanför en av de många skolor i Paris utkant som satts i blockad i protest mot pensionsreformen.

I går kväll var motorvägen A6 blockerad av demonstrerande chaufförer och oljeraffinaderierna har nu i över två veckor stått mer eller mindre stilla.

– Vi kommer att fortsätta så länge som det krävs, säger Gérard Martinez, en facklig ledare.

Hamnarbetare, lokförare, lastbilschaufförer, lärare. En hel rad olika yrkeskårer deltar punktvis eller på i vissa orter nästan full ut i protesterna.

Parlamentet har redan röstat för att pensionsåldern ska höjas från 60 till 62 år och att åldern för full pension stiger från 65 till 67 år, men senaten ska anta förslaget i sin helhet på onsdag, men facken kräver förhandling.

Historien visar att missnöjesstormar kan ge resultat. Regeringen drog till exempel tillbaka beslutet att införa särskilda anställningskontrakt för ungdomar efter veckor av protester. Och pensionerna har hört till det mest komplicerade för regeringen.

Men premiärminister Fillon sa i tv i går kväll han inte kommer att tillåta att strejkerna hämmar den ekonomiska återhämtningen.

De strejkande hörde premiärministerns hotfulla ton, men konflikten tycks snarast stegras ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".